Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Pyongyang upozorava na sve veću opasnost od rata

Nema nikakva napretka kada je posrijedi glavni problem: nuklearni i balistički arsenal Sjeverne Koreje

Objavljeno 27.04.2019
Ivona Amidžić

Sjeverna Koreja je u subotu, obilježavajući prvu godišnjicu povijesnog summita između sjevernokorejskog i južnokorejskog predsjednika, upozorila na “sve veću opasnost od izbijanja rata”.

Južna Koreja je obljetnicu obilježila svečanošću koju je režim u Pyongyangu bojkotirao.

U dugom priopćenju što ga je prenijela službena državna novinska agencija KCNA, Odbor za mirno ujedinjenje dviju država sa sjedištem u Sjevernoj Koreji, zadužen za odnose s Južnom Korejom pozvao je Seul da se “aktivnije angažira” na poboljšanju međusobnih odnosa.

“Moglo bi doći do nepovoljnog stanja, koje bi moglo rezultirati povratkom u prošlost i iminentnom katastrofom, zbog sve veće opasnosti od izbijanja rata”, stoji u priopćenju Odbora koji odgovornost prebacuje na Sjedinjene Države, smatrajući da ta velesila vrši pritisak na Južnu Koreju.

U takvom kontekstu Pyongyang nije odgovorio na poziv što mu ga je prošli tjedan uputio Seul, a riječ je o sudjelovanju u svečanosti organiziranoj u subotu u pograničnom selu Panmunjomu u demilitariziranoj zoni koja dijeli na dva dijela Korejski poluotok.

Ondje je danas obilježena godišnjica održavanja prvoga summita između Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina.

“Riječ je o novome putu kojim trebamo krenuti zajedno. Ponekad bismo trebali pričekati da nas sustignu oni koji napreduju nešto sporije”, kazao je u video-poruci južnokorejski predsjednik koji u subotu nije došao u Panmunjom.

Nakon dvogodišnjeg rasta napetosti, zbog kojih je Korejski poluotok stigao do ruba nuklearnog rata, godinu 2018. obilježilo je međukorejsko zbližavanje.

No godinu dana poslije nema nikakva napretka kada je posrijedi glavni problem – nuklearni i balistički arsenal Sjeverne Koreje.

A diplomatski je proces, čini se, zaglavio u slijepoj ulici nakon propaloga drugog susreta između sjevernokorejskog predsjednika i američkog predsjednika u veljači u Hanoju.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: južna koreja, kim jong un, nuklearno, pyongyang, rat, sjeverna koreja, summit,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE