Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Rafinerija Sisak se gasi: To će značiti umiranje gospodarskog i svakog drugog života?!

Ipak, predsjednica je obećala da će raditi na tome da se rafinerija zadrži jer je iznimno važno zadržati ta radna mjesta, inače ćemo se suočiti s još više iseljavanja...

Objavljeno 20.12.2018
Antonela Verković

Gašenje rafinerije u Sisku značit će daljnje iseljavanje i umiranje gospodarskog i svakog drugog života na tom području, izjavila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak u Varaždinu gdje se nakon svečanosti povratka Hrvatske vojske u taj grad, sastala sa županom Radimirom Čačićem.

Na pitanje može li se uključiti u rješavanje najavljenog gašenja Rafinerije nafte u Sisku, koje se također može smatrati pitanjem nacionalne sigurnosti, Grabar Kitarović je rekla da će se angažirati u skladu s ustavnim mogućnostima jer ne može donijeti nikakvu odluku u tom smislu.

“Ali svakako ću i prema hrvatskoj i prema mađarskoj strani raditi na tome da se zadrži rafinerija jer doista je iznimno bitno održati ta radna mjesta. Inače ćemo se suočiti s daljnjim iseljavanjem i daljnjim umiranjem gospodarskog i svakog drugog života na tom području”, rekla je predsjednica.

Čačić: Problem je što gubimo stratešku proizvodnju 

Pitanje Rafinerije Sisak komentirao je i župan Čačić rekavši da je ta rafinerija već godinama predviđena za zatvaranje od strane MOL-a i da su tu suprotstavljeni legitimni i hrvatski i mađarski interesi.

“Prema prvobitno potpisanom ugovoru, Mađari ni na koji način nisu mogli zaustaviti rad rafinerije. Naprotiv, obvezali su se na modernizaciju i razvoj. Očito je da su promijenjeni uvjeti tih prvih ugovora, a ova Vlada nije imala snage zaustaviti situaciju koja vodi prema zatvaranju rafinerijskih postrojenja”, ocijenio je Čačić te dodao da gašenje Rafinerije nije prvenstveno pitanje radnih mjesta, nego gubitka bitne proizvodnje.

“Radnici će vjerojatno u velikoj mjeri dobiti kvalitetne otpremnine, otići u umirovljenje ili, što vidim iz programa, dobiti alternativnu proizvodnju, dakle, neke prerade već prerađenih naftnih derivata i skladištenje. Neće se bitno smanjiti broj radnika, vjerojatno će se radnicima čak i povećati plaće, a možda se i poveća broj radnika. Ovdje se radi o tome da gubimo stratešku proizvodnju, to je naš problem“, izjavio je varaždinski župan.

Grabar Kitarović: Vojska ne treba biti locirana samo u nekoliko centara

Nakon sastanka sa županom Čačićem, Grabar Kitarović je na novinarski upit znači li povratak vojske u Varaždin ulazak vojnog roka ‘na mala vrata’, odgovorila da se na radi o tome već o boljem prostornom rasporedu vojske.

“Kao što sam za decentralizaciju općenito, funkcionalnu i fiskalnu na jedince lokalne samouprave, tako mislim da i vojska treba biti dislocirana, da ne smije biti locirana samo u nekoliko centara, već i u manjim područjima. Mislim da će to svakako pridonijeti i gospodarskom razvoju i razvoju drugih djelatnosti, a i rješavanju demografskih prilika u mjestima u koja dolazi vojska, u kojima se otvaraju vojarne”, odgovorila je predsjednica te dodala da u hrvatskog vojnika treba ulagati bez obzira gdje je smješten jer to je ulaganje u nacionalnu sigurnost i gospodarski razvoj Hrvatske.

(Hina)

FOTO: HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ es

Tagovi: iseljavanje, kolinda grabar kitarović, rafinerija sisak,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE