Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Rastu MOST i SDP!

Živi zid u odnosu na ožujak pao za čak 2,5%

Objavljeno 22.04.2019
Alan Srčnik

U središnjem Dnevniku HTV-a, dan prije Uskrsa, a kao ‘poklon’ političkim strankama, objavljeni su rezultati  drugog redovitog mjesečnog istraživanja HRejting. MOST NL i SDP su tako pred blagdane saznali da su u porastu, a HDZ i Živi zid kako klize sustavno i dalje prema dolje – padaju.

Hrvatska televizija navodi kako je riječ o najvećem istraživanju raspoloženja hrvatskog biračkog tijela, koje je za njih provela Promocija plus, dodaju – prema načelu “cijela Hrvatska – jedna izborna jedinica”. Ujedno, nastavlja HRT, HRejting obuhvaća čak 1.400 ispitanika pa je statistička pogreška samo +/- 2,62%.  Nadalje, anketa je provedena u tjednu iza nas.

“Kad bi se idući vikend održavali izbori za Hrvatski sabor, 28 posto (27,6%) biralo bi HDZ, za SDP bi glasovalo gotovo 18 posto birača (17,8%). Živi zid više nego upola slabiji – 8,1%, Most je na točno 7%. Ispod pet posto koliki je izborni prag su Neovisni za Hrvatsku (4%), Start (3,6%), HSS (3,2%) i prvi put u našem istraživanju Neovisna lista suca Mislava Kolakušića, za koju bi u ovom trenutku glasovalo 3,1% hrvatskih birača” – veli HRT i dodaje … “Tek na pola puta do izbornog praga stranka je Milana Bandića – 2,4%. Još dalje su HNS (2,3%), Pametno (2,2%) i GLAS (2,1%). Potporu nižu od statističke pogreške HRejtinga, imaju Hrast (1,6%), IDS (1,1%), HSU (1%) i HSLS, koji ne doseže ni jedan posto (0,5%)” – zaključuju su HRT-a.

Pad HDZ-a u odnosu na ožujak iznosi 0,3%. SDP bilježi rast od 1,2 posto, dok je Živi zid u odnosu na ožujak pao za čak 2,5%. Ili, s 10,6 na 8,1%. MOST NL bilježi porast od 0,6%.

Foto: HRT (screenshot)

Tagovi: hdz, hrejting, HRT, most, most nl, sdp, živi zid,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE