Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Rastuća turistička potražnja za luksuznim i izdvojenim smještajem u pandemiji

"Ukupno smo ove godine primili 22,5 tisuća turista, za razliku od prošle kada smo ih imali nešto više od 20 tisuća..."

Objavljeno 06.11.2020
Ivona Amidžić

Rastuća turistička potražnja za luksuznim i izdvojenim smještajem u pandemiji je domaćoj turističkoj agenciji Croatia Luxury Rent (CLR) u ljetu donijela porast dolazaka turista od 12 posto u odnosu na lani, ali i rast broja privatnih vila koje iznajmljuju, sa lanjskih 300 na ovogodišnjih 400, ističu iz te agencije.

“Ukupno smo ove godine primili 22,5 tisuća turista, za razliku od prošle kada smo ih imali nešto više od 20 tisuća, a kao i lani i sada ih je bilo najviše iz Njemačke, no dolazili su i iz drugih zemalja: Beneluxa, Skandinavije, Austrije, Slovenije, Švicarske, Mađarske, Poljske i drugih”, kaže za Hinu čelni čovjek CLR-a Josip Stulić, dodajući da je prosječna popunjenost smještajnih kapaciteta koje iznajmljuju bila čak 86 posto.

CRL je specijalizirana agencija za najam privatnih luksuznih vila, čiji se broj u Hrvatskoj povećava iz godine u godinu, pa ih i oni sada u ponudi imaju više nego lani.

Ovog su ljeta, kako kaže, očekivano najbolje rezultate imali u Istarskoj te Primorsko-goranskoj županiji, zatim u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj, dok su najslabije punili vile na krajnjem jugu zbog prometne udaljenosti za auto posjetitelje.

“Za ostvareni pozitivan ljetni rezultat tj, od svibnja do kolovoza, zaslužno je to što je nakon završetka proljetnog zatvaranja zbog pandemije veći dio emitivnih tržišta Hrvatsku ocijenio kao sigurnu destinaciju, a tada se i tržište ‘probudilo’ te više nismo imali razloga tražiti državnu pomoć, koju smo uzeli u prvom valu epidemije je su se prihodi preko noći zaustavili i sveli na nulu”, naglašava Stulić.

Time je, kao i rezultatima s ljetnim porastima u poslovanju, ta agencija i među rijetkima u turizmu, a Stulić otkriva da imaju rezervacije i za jesensko-zimsko razdoblje, uglavnom za odmore od dva do pet dana, pri čemu su stranci i dalje redoviti gosti, ali im je i posebno zanimljivo što im je trenutno čak polovica gostiju hrvatski građani.

Unatoč solidnim ljetnim rezultatima, nastavak širenja covida-19 od rujna narušio im je ukupne rezultate, pa sada ipak očekuju da će ovu godinu završiti s padom prometa od četiri posto u odnosu na 2019. godinu.

Porast kvalitete i gradnje luksuznih vila

Zbog porasta potražnje ove su godine broj zaposlenih povećali na 16, rade cijelu godinu, a planiraju i povećati kvalitetu usluge te širenje poslovanja tako da u idućih tri do pet godina broj vila i drugog luksuzno smještaja koje nude dođu na 700 do 800.

“Visoka kvaliteta usluge i smještaja jamči i goste veće platežne moći koje hrvatski turizam neupitno treba, a planove temeljimo i na porastu gradnje luksuznih vila u Istri te u Dalmaciji, gdje se njihov broj ‘rapidno’ povećava. Očekujemo da će se ukupno na tržištu broj luksuznih vila povećavati jer su se pokazale kao financijski uspješan, a u svijetlu aktualne pandemije, i iznimno otporan segment turističke ponude”, kaže Stulić.

Vjeruje da će Hrvatska i iduće godine, posebice u ljetu, imati reputaciju sigurne i najbolje bliže destinacije za odmore brojnih Europljana, čime se nametnula i ovog ljeta, te da će se i najveći dio zahtjeva gostiju pri bukiranju kao i ove godine odnositi na sigurnost smještaja, svojevrsnu izolaciju od većih turističkih kretanja te na smještajne sadržaje koji omogućuju stalni boravak u jedinicama (poput bazena, jacuzzija, vanjskih kamina, multimedije i sličnog).

“Predviđamo da će Hrvatska i njezina turistička ponuda i u sezoni 2021. biti primamljiva gostima iz Europe, te da opet može biti jedan od turističkih lidera na Mediteranu”, zaključuje Stulić.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: luksuzni smještaj, smještaj, turizam, vile,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE