Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Recept za žlicu za danas: Vojnički grah

Nema razloga da isti bude sredstvo prijepora naših domaćih 'ustaša i partizana', kada je to jednostavno - izvrstan grah!

Objavljeno 01.05.2019
Alan Srčnik

Nema razloga da se vojničkog graha iz bivše države sjećamo isključivo kao JNA graha i da isti bude sredstvo prijepora naših domaćih ‘ustaša i partizana’, kada je to jednostavno – izvrstan grah!
I stoga, za sve Vas koji ćete eventualno danas poželjeti ‘prvomajski’ ili ‘prvosvibanjski’ grah, evo recepta s okusom kojeg se sjećaju svi koji su odradili vojni ‘dug’ u bivšoj SFRJ.

VOJNIČKI GRAH

Grah potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o dovoljnoj količini, kako se ne bi dogodilo da grah pri bubrenju upije svu vodu i ostane suh.

Potopljen grah držati na hladnom mjestu u vodi – 1-3 sata. Potom je potrebno ocijediti vodu, a grah staviti u odgovarajući lonac ili kotlić, naliti hladnom vodom i kuhati 10-15 minuta. Zatim valja ocijediti vodu, pa opet naliti, ali vrućom vodom, dodati polovicu sitno sjeckanog crvenog luka i ostaviti kuhati uz povremeno dolijevanje tople vode.

U polovicu vruće masnoće dodati ostatak sitno sjeckanog crvenog luka i sitno sjeckanu mrkvu. Sve zajedno valja pržiti do blago rumene boje.

Kada je grah dopola kuhan, dodati isprženi luk i mrkvu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi – i lovorov list.

Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti do blago rumene boje. Odmah potom se mora dodati sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro izmiješati (zaprška).

Kada grah sasvim omekša, dodati dodatak jelima, posloti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno miješanje graha kako se ne bi zaprška zgrudvala.

Grah sa zaprškom kuhati još 20-ak minuta, dodati mljeveni biber, sitno sjeckani peršinov list, probati i po potrebi dosoliti.

Važno je znati da se grah pri kuhanju sve do zaprške ne bi trebao miješati, kako ne bi došlo do kidanja zrna.

Voila! Dobar tek!

Tagovi: gastro, grah, recept, vojnički grah,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE