Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

“Reci Aaa: Čuvajte zdravlje usne šupljine” – Svjetski dan oralnog zdravlja

Bolesti usne šupljine mogu se reflektirati na zdravlje cijelog organizma, pa je oralno zdravlje iznimno važno za djecu od najranije dobi

Objavljeno 18.03.2019
Lucija Tokić

“Reci Aaa: Čuvajte zdravlje usne šupljine” – slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana oralnog zdravlja, koji se obilježava 20. ožujka sa ciljem razvijanja svijesti o važnosti oralnog zdravlja za očuvanje općeg zdravlja.

Po rezultatima novog međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju mladih, provedenog 2018., više od jednom dnevno zube pere 60 posto dječaka i 71 posto djevojčica u dobi od 11 godina, 52 posto dječaka i 77 posto djevojčica od 13 godina, te 53 posto dječaka i 76 posto djevojčica u dobi od 15 godina.

Oralno zdravlje održava se prvenstveno pranjem zubi, ako se to ne radi dolazi do najrasprostranjenijih bolesti na svijetu –  karijesa, upale zubnog mesa i parodontitisa, ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Bolesti usne šupljine mogu se reflektirati na zdravlje cijelog organizma, pa je oralno zdravlje iznimno važno za djecu od najranije dobi. Briga o mliječnim zubima, osim što stvara dobre navike u djece, ključna je za kasnije stanje usne šupljine.

Na oralno zdravlje također utječu način života, socijalni status, obrazovanje i životne navike – način prehrane, konzumacija alkohola i duhana, te redoviti kontrolni pregledi.

Stručnjaci ističu kako je preventivna skrb uvijek najbolja opcija, ali su ključni i rano otkrivanje i liječenje bolesti zubi.

Na tom tragu je i nacionalni program “Zubna putovnica” koji uključuje obavezan preventivni dentalni pregled učenika koji upisuju prvi razred osnovne škole i učenika 6. razreda osnovne škole, kao i pilot projekt nadziranog četkanja zubi koji se provodi u vrtićima i školama.

U povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i zagrebačkog Stomatološkog fakulteta posjetit će u ponedjeljak Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: oralno zdravlje, Svjetski dan oralnog zdravlja, usna šupljina, zubi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE