Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Reklame mogu utjecati na nezdrave prehrambene navike djece

Stručnjaci: Roditelji nisu svjesni koliko reklame mogu utjecati na dječje zahtjeve za određenom vrstom hrane

Objavljeno 21.12.2018
Lucija Tokić

Djeca već u dobi od 3 do 5 godina mogu pod utjecajem televizijskih reklama birati nekvalitetniju hranu, pokazalo je američko istraživanje.

Reklame koje ciljaju djecu već se dugo povezuju s povećanim rizikom unošenja nekvalitetnije hrane i njihovim zahtjevima da im roditelji kupuju zašećerenu, prerađenu i kaloričnu hranu, pokazala su ranija istraživanja.

Novim istraživanjem znanstvenici su obuhvatili roditelje 624 predškolska djeteta koji su svakih osam tjedana tijekom godinu dana odgovarali na pitanja koje televizijske programe djeca gledaju i koliko često jedu prerađene žitarice za doručak koje su bile reklamirane tijekom tih programa.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno deset različitih vrsta žitarica

Djeca koja su bila izložena reklamama za određene vrste zaslađenih žitarica u prethodnom tjednu kao i u bilo kojem trenutku tijekom istraživanja imala su značajno veće izglede jesti te reklamirane žitarice u odnosu na djecu koja nisu bila izložena reklamama za te proizvode, navode znanstvenici u časopisu American Journal of Preventive Medicine.

Roditelji možda nisu svjesni koliko reklame mogu utjecati na dječje zahtjeve za određenom vrstom hrane, kaže voditeljica istraživanja Jennifer Emond s medicinskog fakulteta Geisel pri Dartmouth Collegu u Hanoveru u saveznoj državi New Hampshire.

“Ta mala djeca ne kupuju žitarice sama”, kaže ona. “Vjerojatno je da djeca vide televizijske reklame i potom traže od roditelja da im baš njih kupe”, dodaje Emond i poručuje da bi roditelji mogli ograničiti izloženost djece reklamama prelaskom na dječje programe bez reklama.

Djeca obuhvaćena istraživanjem bila su u dobi od tri do pet godina

Žitarice obuhvaćene istraživanjem bile su one s najvećim udjelom šećera na tržištu i koje premašuje dnevne preporučene količine šećera za djecu, odnosno više od 28 grama po obroku.

Djeca koja su bila izložena reklamama u prethodnom tjednu imala su 34 posto veće izglede izabrati reklamiranu vrstu žitarica u odnosu na djecu koja nisu vidjela te reklame, utvrdilo je istraživanje.

Izloženost reklamama za žitarice u bilo kojem trenutku tijekom istraživanja povećalo je 23 posto izglede da dijete jede reklamirane žitarice u odnosu na djecu koja nisu bila izložena žitaricama.

Kombinacija izloženosti reklami u prethodnom tjednu i u bilo kojem trenutku tijekom jednogodišnjeg istraživanja povećavala je izglede za konzumaciju reklamiranih žitarica 37 posto.

Unošenje previše šećera u djetinjstvu povezano je s povećanim rizikom od dijabetesa, pretilosti, određenih vrsta ponašanja i emotivnih problema.

Problem sa žitaricama s visokim udjelom šećera je i taj da to nisu jedini proizvodi s visokim udjelom šećera koje dijete tijekom dana unosi u sebe, poručuju stručnjaci.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: djeca, hrana, istraživanje, prehrana, reklame, roditelji, zdrava hrana, žitarice,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE