Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je bila domaćin virtualne donatorske konferencije, objavila je da je ukupno prikupljeno 7,4 milijarde eura za razvoj i istraživanje cjepiva protiv novog koronavirusa.

Proklamirani cilj konferencije bio je prikupiti u prvoj fazi 7,5 milijardi eura temeljnog kapitala, od kojih će se četiri milijarde izdvojiti za razvoj cjepiva, dvije milijarde za liječenje i milijardu i pol za testiranje.

Hrvatski premijer Plenković je rekao da Hrvatska, koja obnaša rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a “ima čast podržati ovu inicijativu”.

Podsjetio je da je prva zabilježena karantena u povijesti ona u Dubrovniku 1377. i da se ista metoda i danas koristi za borbu protiv Covida 19.

Također je istaknuo ulogu Andrije Štampara, jednog od utemeljitelja Svjetske zdravstvene organizacije, zatim spomenuo uspjeh Interdisciplinarnog tima hrvatskih znanstvenika koji je odredio sekvencu genoma virusa uzročnika covid-19 infekcije, što će omogućiti određivanje izvora zaraze i njeno praćenje te terapeutsko-vakcinacijski projekt koji razvija znanstveni institut iz Splita MedILS.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)