Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

RIMAC product manager: “Zagreb bi mogao postati prvi grad u svijetu u kojem će voziti roboti automobili”

Plan je da krajem 2024. prvi robot taxi provoza Zagrebom kao pilot projekt i onda naravno slijedi širenje na ostale gradove u Europi

Objavljeno 10.06.2022
Andrija Lukretić

TOP radio u suradnji s Media servisom i Radio Dalmacijom kroz zajednički projekt „United“ pred mikrofone je doveo Miljenka Bakovića, product managera u „Rimac Technology“, sastavnici „Rimac Grupe“. Upravo je ova tvrtka prva podržala dvodnevnu Green Future konferenciju koja je u Splitu okupila vodeće domaće i međunarodne stručnjake na temu zelene, održive budućnosti i zelene tranzicije.

Europska komisija od 2035. traži potpuno ukidanje automobilskih emisija, a električna vozila jedina će moći ispuniti njihov zahtjev i bit će jedino dopušteno prijevozno sredstvo na europskom tržištu. To je ambiciozan cilj, poručuje za Radio Dalmaciju Miljenko Baković, voditelj splitskog ureda Rimac Automobili i izumitelj Rimčeve Nevere.

“Mislim da čak nije toliko nerealno, ambiciozno je, ali nije nerealno da se do 2035. više ne proizvode auti s motorima s unutarnjim izgaranjem. To je nešto čemu svi trebamo težiti. Zelene tehnologije su tehnologije koje bi zapravo trebale omogućiti da mi i generacije iza nas na ovom planetu žive nešto duže, bolje i kvalitetnije. Nama je drago da možemo biti danas tu i podržati tu ideju. Nadamo se da će biti sve više ovakvih događanja, ne samo u Splitu nego i u Hrvatskoj, ali mislim da je ovo odlična promocija Grada Splita”, rekao je Baković.

Grad Zagreb bi mogao postati prvi grad u svijetu kojim bi u bliskoj budućnosti mogli voziti roboti automobili. Za taj projekt je tvrtka P3 dobila 1,5 milijardi kuna poticaja u sklopu europskog plana oporavka. Da taj projekt ide u tom smjeru, potvrdio je Baković za Top radio.

Plan je da krajem 2024. prvi robot taxi provoza Zagrebom kao pilot projekt i onda naravno slijedi širenje na ostale gradove u Europi. Iskreno, ne znam je li Split dio tog plana, ne vidim zašto ne bi bio, ako bi postojao interes lokalne samouprave za tako nečim. Vrlo vjerojatno kolege iz P3 tvrtke imaju interes da im je doseg velik i da šire svoj biznis. Mislim da nema nikakvih zapreka u tom smjeru”, dodaje product manager.

Naglasak Green Future konferencije je na zelenoj tranziciji. Nakon pandemije, na globalno poslovanje utječe i ruska agresija na Ukrajinu, no bez obzira na nepovoljnu situaciju Baković ne strahuje za buduće investicije i prihode, otkriva za Media servis.

“Ne bojimo se što će biti na jesen, ne bojimo se velikih računa za struju. Što se tiče cash flowa, jako smo stabilni i sigurno smo sljedećih četiri do pet godina mirni pa da uprihodimo neke kune. Mislim da nema straha po tom pitanju. Sve je počelo s nestašicom čipova, međutim prelilo se na dosta drugih stvari. To je nekakav domino efekt koji se trenutno događa na tržištu, u procesu nabave i svega. Ljudi i u građevini imaju od nedavno slične probleme, nažalost”, istaknuo je Baković.

Govoreći o potporama koje njegova tvrtka dobiva od države, Baković zaključuje da država može uvijek bolje i da kada se općenito govori o biznisu treba razmišljati dugoročno, kako bi se otvorila nova radna mjesta, čime se pomaže i poduzetnicima, ali i građanima.

Tagovi: rimac, Rimac technology, Robot taxi, robotaxi, zagreb,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE