Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Bizzare

Rodilje i djeca nemaju podršku u najstresnijim situacijama – Ministarstvo zdravstva ne odgovara…

"Sumnja na koronavirus nije razlog za carski rez, dijete se ne smije odvajati od majke nakon poroda, a rodilje i djeca moraju imati osiguranu pratnju u bolnici..." neke su od točaka koje zagovara Udruga Roda

Objavljeno 30.04.2020
Ivona Amidžić

Udruga Roda je u nekoliko navrata kroz travanj kontaktirala Ministarstvo zdravstva vezano uz zdravstvenu skrb trudnica, rodilja, babinjača i djece.

Iz Udruge su tražile uvođenje znanstveno utemeljenih praksi u rodilišta i eliminaciju neutemeljenih praksi koje se provode ili su najavljene, poput carskog reza, odvajanja djeteta od majke kod svake sumnje na koronavirus te zabrane pratnje na porodu.

Navode i kako Udruga ima podršku 62 zastupnika i zastupnica Europskog parlamenta, a 20. su travnja ponovile isti zahtjev Ministarstvu.

U utorak 28. travnja poslan je još jedan dopis Ministarstvu zdravstva kako bi skrenule pažnju na činjenicu da su djeca u Hrvatskoj i dalje u bolnicama odvojena od svojih roditelja te kako im je uskraćeno bolničko liječenje uz pratnju jednog od roditelja.

No, kako navode iz Udruge, odgovora nema.

“Usprkos tome što se u cijelom nizu zapadnoeuropskih zemalja, pa tako i u nama bliskoj Austriji, dopuštaju i nikad nisu dovedeni u pitanje mogućnost pratnje na porodu niti boravak roditelja uz hospitalizirano dijete, uz opravdane epidemiološke mjere poput nošenja maski, te da u smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) od prvog dana pandemije jasno stoji preporuka da bi trudnicama i dalje trebalo omogućiti pratnju na porodu, nije nam jasno zašto su hrvatski stručnjaci odlučili ne poštivati znanstvene dokaze u ovom slučaju”, poručuju iz Rode.

Iz Udruge su vidjele i kako roditelji nemaju opcija što se tiče priprema za porod i dijete te su u ožujku same pokrenule prvi e-tečaj za trudnice kojeg je do sada pohađalo čak 2.300 trudnica iz svih dijelova zemlje, a kojima i dalje kontinuirano pružaju podršku u zatvorenoj grupi na Facebooku.

“Žene se osjećaju napušteno, strahuju jer im je uskraćeno rađanje uz osobu od povjerenja, strahuju da neće imati podršku nakon poroda za uspostavu dojenja niti u periodu ranog roditeljstva”, poručuju iz Rode.

Iz Udruge apeliraju kako je za zdravlje novorođenčadi, djece i žena neophodno u zdravstvenim ustanovama po hitnom postupku započeti s poštivanjem stručnih smjernica relevantnih institucija.

“Postoje stručne organizacije u Europi koje redovito revidiraju i objavljuju transparentne smjernice temeljene na dokazima o skrbi za djecu, dojenčad i trudnice – potrebno ih je pratiti i koristiti.”

Posebno je važno da se što prije počnu poštivati sljedeće smjernice:

  • Omogućiti vaginalni porođaj jer sumnja ili potvrđena infekcija koronavirusom nije indikacija za carski rez
  • Osigurati boravak novorođenčeta uz majku nakon poroda u slučajevima gdje je potvrđena ili postoji sumnja na infekciju
  • Omogućiti pratnju na porodu uz adekvatne epidemiološke mjere (asimptomatična osoba, ograničeno kretanje, zaštitna oprema)
  • Poticati i podržati dojenje odmah po porodu, uvijek kad se majka osjeća dovoljno dobro da doji, neovisno je li majka zaražena
  • Osigurati posjete patronažne sestre svakom novorođenčetu u čijoj obitelji nije potvrđena zaraza, sve dok postoji potreba dolaska zbog uspostave dojenja
  • Osigurati primaljama, liječnicima i patronažnim sestrama dostatnu i adekvatnu zaštitnu opremu kako bi se svi gore navedeni napuci mogli i slijediti
  • Omogućiti boravak jednog roditelja uz dijete u slučaju bolničkog liječenja djeteta

U kriznim vremenima, trudnicama, roditeljima i djeci nužno je potrebno pružiti više institucionalne podrške i pomoći, a ne manje. Podrška i pomoć budućim i novim roditeljima ne smije se svesti isključivo na napore nevladinih organizacija.

“Stoga se s pravom pitamo – zašto u 2020. godini moramo tražiti poštivanje stručnih smjernica temeljenih na dokazima?” pitaju iz Udruge Roda.

foto: pixabay

Tagovi: bolnica, djeca, koronavirus, ministarstvo zdravstva, trudnice,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE