Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Rovis: Grad Zagreb će obnovu financirati dijelom iz fondova EU

Kazao je da zakon predviđa i izradu dva programa, program mjera i cjelovite obnove, koji će služiti za pristupanje fondovima Europske unije

Objavljeno 28.07.2020
Ivona Amidžić

Pročelnik Gradskog ureda za planiranje i prostorno uređenje Ivica Rovis kazao da postojeći prijedlog zakona o obnovi Zagreba nakon potresa, koji je danas na dnevnom redu Hrvatskog sabora, predlaže da obnovu financira država u iznosu od 60 posto, jedinice lokalne samouprave 20 posto, a građani, odnosni vlasnici, preostalih 20 posto.

“To se odnosi isključivo na konstruktivnu obnovu, odnosno na poboljšanje mehaničke otpornosti i stabilnosti”, kazao je Rovis dodavši da su područja Gornjeg i Donjeg grada izdvojeni kroz program cjelovite obnove gdje će se pristupiti cjelovitoj obnovi.

Kazao je da zakon predviđa i izradu dva programa, program mjera i cjelovite obnove, koji će služiti za pristupanje fondovima Europske unije.

“Iz tih sredstava će se financirati sama obnova, osniva se i Fond za obnovu. Ovih 20 posto će zasigurno biti umanjeno u jednom dijelu s europskim sredstvima iz programa, na način da se olakša financiranje državi, gradovima i privatnim osobama”” kazao je Rovis.

Istaknuo je da je cilj što prije osposobiti stambene objekte, da zakon izričito navodi da će Grad Zagreb obnavljati svoje objekte, a država one u svome vlasništvu.

Upitan o tome je li odvodnu infrastrukturu u Zagrebu potrebno unaprijediti, s obzirom na nedavne poplave, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je da su Hrvatske vode prošle godine od građana Zagreba “ukrali komunalne naknade 450 milijuna kuna”, a da je u komunalno poduzeće Vodoopskrbu i odvodnju vraćeno 45 milijuna kuna.

“Jedini pravni lijek je ustavna ocjena zakonitosti zakona koji guli kožu Zagrepčanima. Najmanje polovicu tih sredstava bi trebalo vratiti u grad, pa bismo onda imali sredstva i lakše obavili domaću zadaću”, kazao je Bandić najavivši podizanje ustavne tužbe.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: eu, fondovi, obnova, potres,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE