Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Ruska vlada želi podići dobnu granicu za odlazak u mirovinu

Ova će nam reforma "omogućiti raspolaganje dodatnim sredstvima za povećanje mirovina koje su ispod razine inflacije", kazao je premijer

Objavljeno 15.06.2018
Alan Srčnik

Ruska vlada u četvrtak je predložila postupno podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu, što se u toj državi nije mijenjalo 90 godina.

U skladu s vladinim prijedlogom žene bi do 2034. godine trebale ići u mirovinu, umjesto s dosadašnjih 55, sa 63 godine života, a muškarci do 2028. umjesto s dosadašnjih 60 sa 65 navršenih godina života.

Odluku je dosad više puta odgađao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Vlada predlaže da se s postupnim podizanjem dobne granice započne od 2019. godine kako bi do 2028. muškarci u mirovinu odlazili sa 65 navršenih godina života, a žene do 2034. s navršene 63 godine, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev, a prenijele su ruske agencije nakon sastanka vijeća ministara.

Ova će nam reforma “omogućiti raspolaganje dodatnim sredstvima za povećanje mirovina koje su ispod razine inflacije”, kazao je premijer.

Uz ovu bi se mjeru trebala uvesti još jedna, potencijalno bolna mjera kada je posrijedi kupovna moć: povećanje poreza na dodatnu vrijednost (PDV) s 18 posto na 20 posto.

Odluka o dobnoj granici za odlazak u mirovinu u Rusiji se nije mijenjala od 1932., a nasljeđe je iz sovjetskog razdoblja i među najnižima je u svijetu.

Oko 30 posto Rusa može otići u prijevremenu mirovinu zahvaljujući posebnim beneficijama u raznim kategorijama.

S obzirom na demografski pad u zemlji, sustav mirovina predstavlja sve veći teret za državni proračun unatoč lošim mirovinama.

Ruski predsjednik je više puta kazao da bi podizanje dobne granice trebalo provesti, no smatrao je da za to još nije pravo vrijeme, unatoč brojnim pozivima gospodarstvenika.

(Hina)

Tagovi: mirovina, rusija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE