Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Ruski Sojuz poletio prema ISS-u s novom tročlanom posadom

Očekuje se da će Sojuz pristati na ISS u petak

Objavljeno 07.06.2018
Alan Srčnik

Ruska svemirska letjelica Sojuz MS-09 poletjela je u srijedu iz Kazahstana s novom tročlanom posadom za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

U posadi su ruski kozmonaut i zapovjednik letjelice Sergej Prokopijev, Amerikanka Serena Aunon-Chancellor iz Nacionalne američke svemirske agencije (NASA) i Nijemac Alexander Gerst iz Europske svemirske agencije. Oni putuju u šestomjesečnu misiju pod nazivom “Obzori”.

Očekuje se da će Sojuz pristati na ISS u petak.

Lansiranje je uspješno obavljeno s kozmodroma u Bajkonuru u predviđeno vrijeme odnosno u 7.12 sati po lokalnom vremenu (13.12 po srednjoeuropskom vremenu).

Troje astronauta pridružit će se trojici koji se već nalaze na ISS-u, od kojih su dvojica iz NASA-e i jedan iz Ruske ruske svemirske agencije (Roskosmos).

Program njihove misije uključuje 250 pokusa u područjima kao što je biologija, znanost o Zemlji, fizika i tehnologija.

Laboratorij međunarodne svemirske postaje rijedak je primjer suradnje između Rusije i SAD-a, a u orbiti se nalazi od 1998. i kreće se brzinom od 28.000 km na sat.

Šesnaest zemalja sudjeluje u ISS-u, koji stoji oko 100 milijardi dolara, a najveći dio financiraju Rusija i Sjedinjene Države.

(Hina)

Tagovi: iss, sojuz,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE