Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

S. Arabija protjeruje kanadskog veleposlanika i prekida trgovinske odnose

Zagovornica ženskih prava saudijskog porijekla već duže vrijeme poziva na ukidanje običaja po kojem žene za sve važne odluke moraju dobiti dozvolu muških članova obitelji.

Objavljeno 06.08.2018
Antonela Verković

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova je u seriji tvitova navelo da protjeruje kanadskog i povlači svog veleposlanika iz Kanade. Objavili su da prekidaju trgovinske odnose i investicije s Kanadom zbog “uplitanja” te države u unutarnje stvari ultrakonzervativne kraljevine.

Taj je potez reakcija na izjavu Kanade da je “jako zabrinuta” zbog uhićenja nekoliko aktivista za ljudska prava, prenosi BBC. Među njima je i zagovornica ženskih prava, američka državljanka saudijskog porijekla Samar Badawi. Ona već duže vrijeme poziva na ukidanje običaja po kojem Saudijke za sve važne odluke moraju dobiti dozvolu muških članova obitelji.

– Nećemo dopustiti nikakvo miješanje u naše unutarnje stvari – objavilo je ministarstvo. Time se referiralo na prošlotjedno priopćenje kanadskog ministarstva vanjskih poslova koje je od Rijada zatražilo “trenutno puštanje” aktivista.

ZAKONI ZA ŽENE

Saudijsko ministarstvo to je ocijenilo “napadom na kraljevinu” i najavilo da će zamrznuti svu trgovinu i investicije s Kanadom te protjerati kanadskog i povući svog ambasadora. Uhićenja su u suprotnosti s naprednim imidžem koji gradi vlada na čelu s prijestolonasljednikom princom Mohamedom bin Salmanom.

Prošle je godine dobio međunarodne pohvale zbog odluke da će ukinuti desetljećima dugu zabranu vožnje automobila za žene. Zagovornice ženskih prava, uključujući one koje su bile uhićene zbog kršenja zabrane, proslavile su taj potez, ali i upozorile na niz drugih zakona koji diskriminiraju žene. Žene se moraju držati strogih pravila odijevanja, ne smiju se družiti s muškarcima koji im nisu u rodu i od svojih muževa, očeva ili braće trebaju pisano odobrenje ako žele putovati, raditi ili se liječiti.

Bin Salman je u studenom prošle godine proveo žestoku protukorupcijsku kampanju u kojoj su uhićeni deseci prinčeva i poslovnih ljudi od kojih je prema procjenama zaplijenjeno 107 milijardi dolara.

SAUDIJSKA ARABIJA PROTIV KANADE NA TWITTERU

Tagovi: kanada, prava žena, saudijska arabija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE