Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Sa Živog zida ‘otpala fasada’!? Popucali pod teretom malo kuna. Što da ih je bilo više?

Živi zid, 'sveto trojstvo' Pernar, Sinčić i Palfi, a ne nužno tim redom, vrtoglavi uspon popularnosti u glasačkom tijelu pretvorili su u strmoglavi pad

Objavljeno 10.02.2019
Alan Srčnik

Srljali su na policiju, branili domove i građane pred deložacijom, noćili u policijskim stanicama, ‘vrištali’ po bankama putem medija i društvenih mreža, a onda, koju godinu poslije, doima se, – pokazali ‘krvavima ispod kože’.

Živi zid, ‘sveto trojstvo’ Pernar, Sinčić i Palfi, a ne nužno tim redom, vrtoglavi uspon popularnosti u glasačkom tijelu pretvorili su u strmoglavi pad. Pokazali su, usuđujemo se reći, kako pred nama stoje obični mali ljudi, istih interesa, izazova i napasti. Imaju malo novaca i malo problema. Što da imaju više?

Nije se dogodilo, zapravo, ništa spektakularno i neočekivano. Pernar je do prije koju godinu obilazio škole, fotografirao se s ‘klincima’ za koje je, pretpostavljamo, znao da će do idućih izbora imati pravo glasa. Popularnost je rasla. Da bi potom, nekoliko afera stvari dovelo u naravnije gabarite, a to je da zapravo ne nude i, čini se, ne mogu ponuditi ništa do destruktivnu politiku, a da istovremeno, baš poput vladajućih, sugeriraju afere, navodno znaju zavući ruku u državnu lisnicu.

– Sumnjive isplate i nedokazani putni nalozi koje je pronašla Državna revizija, poziv na javni linč novinarke Željke Godeč koja je revizorski nalaz objavila, zagovaranje vitamina C kao tajnog lijeka protiv raka… Sve je to moralo ostaviti traga: Živi zid zabilježio je najveći pad rejtinga od svojeg osnutka. Prema podacima CRO Demoskopa, redovitog mjesečnog istraživanja koje provodi agencija Promocija plus za RTL televiziju, Živi zid u veljači podržava 10,9 posto ispitanika. Osjetno manje nego mjesec dana prije, kada je za Sinčića, Pernara i društvo svoj glas bilo spremno dati 13,7 posto ispitanika – piše jučer Slobodna Dalmacija.

Naime, glasačko tijelo Živog zida ‘sudarilo’ se sa saznanjem kako je stranka navodno plaćala najam Pernarovog stana, a iz svote od približno 98.000 kuna, koja je navedena za tu stavku, no baš za adresu gdje je i istaknuti pulen stranke.

Isti Pernar je malo ranije uspio ‘raspizditi’ glasačko tijelo i s vitaminom C. Samo u bolnici u Sisku je od gripe umrlo 10 osoba ove godine, a član Živog zida sugerira da virusnu bolest mogu spriječiti visoke doze spomenutog vitamina.

Razumije se, makar je ponešto zaboravljeno, glasačko tijelo nije ostalo imuno ni na Sinčićevo podizanje kredita u banci, što nije nedozovoljeno i van pameti, ali je svakako u ‘konfliktu’ s onim što je isti propagirao kroz izbornu kampanju.

– Obitelj Vinka i Ljubice Škvorc sa 6-oro djece iz Belice kraj Čakovca našla se 2010. Godine pod udarom ovrhe nakon što Vladimira Palfi nije plaćala kredit, koji je podigao njezin otac za troškove njezina studija – piše još Slobodna Dalmacija, a što je bio još jedan udar na stranku i pokazatelj da Živi zid nije Zoro, već zacjelo, doima se, obična ekipa ‘wannabe’ političara.

Nije koristila ni situacija s navodno nezavršenim fakultetom spomenute Palfijeve … Pa ipak, novac je naštetio najviše …

Godišnje im, naime, kao stranci sa saborskim mandatima, država ‘ubrizga’ 1,1 milijun kuna.

– U tom duhu naknade, plaće i novac koji dobiju predstavnici Živog zida po ulasku u Sabor dijelom će se uložiti u fond iz kojeg će se financirati studenti, a dijelom projekti na području inovacija i obnovljivih izvora energije – zaključio je predsjednik stranke, pisao je svojedobno Express.hr.

-
U svoje tri i pol godine u Saboru Živi zid nije predložio takve zakonske izmjene. Od 2016. svake godine dobiju 1,1 milijun kuna za svoj rad iz proračuna, a njihovi zastupnici imaju plaću od 12.000 do 15.000 kuna. Ali upravo zahvaljujući njihovoj perjanici Ivanu Pernaru, svi mi kao porezni obveznici plaćamo još oko 340.000 kuna stranci Abeceda demokracije. Za nju bi malo tko znao jer na izborima redovno osvaja glasove šire rodbine članova te stranke, ali baš u njih se odlučio učlaniti Ivan Pernar – zaključuje Express.hr.

A onda su jučer pokušali popraviti stvar …

– Na Trgu bana Josipa Jelačića dijelimo donacije samohranim roditeljima kojima je potrebna pomoć. Uz novčane donacije dijelimo naranče, čokoladu i igračke. Živi zid iz državnog proračuna za saborske zastupnike dobiva milijun kuna, MOST 13, SDP 33, a HDZ čak 55 milijuna kuna. Živi zid je jedini koji dijeli s građanima”, rekli su iz Živog zida, a prenio Net.hr.

U Hrvatskoj  je inače oko 188.000 samohranih roditelja. Pomnoženo s 500 kuna je 94.000.000 kuna. Toliko bi Živom zidu trebalo da uspije u donatorskoj akciji pomoći samohranim roditeljima ususret Valentinovu, a kojeg su ‘iz nebu znanih razloga’ odabrali danom darivanja onih koji su sami. Sve ostalo je populizam. A iz kojeg se i dalje ide nizbrdo, pokazalo se.

Tagovi: afera, pad, pernar, sinčić, živi zid,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE