Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Sabor danas glasuje o povjerenju ministru Kujundžiću. Očekujete nešto?

Rasprava o prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja Kujundžiću koji je pokrenuo 31 oporbeni zastupnik iz redova SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida trajala je u četvrtak osam sati ...

Objavljeno 12.10.2018
Alan Srčnik

Saborski zastupnici u petak će glasovati o raspravljenim točkama među kojima i o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, a raspravljat će o vinu, odnosno prijedlogu zakona o vinu kojim se predlaže višestruko smanjenje administrativnih opterećenja hrvatskih vinara.

Rasprava o prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja Kujundžiću koji je pokrenuo 31 oporbeni zastupnik iz redova SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida trajala je u četvrtak osam sati.

U raspravi je saborska oporba nabrajala ono što smatra za razloge zašto ministar zdravstva Milan Kujundžić mora otići ističući da u dvije godine mandata nije učinio ništa, dok su vladajući u cijelosti odbacili sve navode oporbe naglašavajući da problemi u zdravstvu nisu nastali za vrijeme ove vlade.

Predloženim zakonom o vinu se konsolidiraju propisi u sektoru vinarstva koje je uređeno dvama zakonima – aktualnim Zakonom o vinu i Zakonom o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Kad se zakon usvoji, kako je objasnio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, hrvatski vinari neće plaćati nikakve naknade za kontrolu stavljanja vina u promet, a ukidaju se i evidencijske markice čime će  na godišnjoj razini u proračunu vinara ostati  oko 12 milijuna kuna.

Novi zakon trebao bi riješiti i problem sivog tržišta vina i grožđa utvrđivanjem  jasnih nadležnosti u kontroli prava i obveza korisnika odnosno osiguravanjem  preduvjeta za pojačanu kontrolu proizvodnje prometa grožđa i vina.

Novim zakonom predlaže se i decentralizacija sustava organoleptičkog ocjenjivanja vina. Predlaže se i uspostava četiri nove vinogradarske regije – Slavonija i hrvatsko Podunavlje, hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija te središnja i bregovita Hrvatska.

(Hina)

Foto: HINA/ Daniel KASAP/ dk

Tagovi: kujundžić, povjerenje ministru, sabor,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE