Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Sabor: Oporba prozivala zbog reforme mirovinskog sustava, Šuker uzvratio da je nitko još nije ni vidio

Saborska oporba obrušila se u ponedjeljak na najavljenu mirovinsku reformu, pa dok je čelnik Mosta Božo Petrov poručivao da Vlada dozvoljava pljačku naroda

Objavljeno 02.07.2018
Alan Srčnik

Saborska oporba obrušila se u ponedjeljak na najavljenu mirovinsku reformu, pa dok je čelnik Mosta Božo Petrov poručivao da Vlada dozvoljava pljačku naroda, a SDP-ov Peđa Grbin sve nazivao ucjenom hrvatskih građana, HDZ-ovac Ivan Šuker im je uzvratio da govore o nečem imaginarnom što još nitko nije vidio.

“Problem koji je uznemirio građane tiče se njihovih mirovina, ali nije uznemirio Vladu da propita svoje postupke već optužuju medije i javnost da su građani krivo shvatili. U predizbornom programu HDZ-a jasno stoji povećanje ulaganja u 2. stup mirovinskog osiguranja, a danas predlažu demontažu 2. mirovinskog stupa”, rekao je Petrov u slobodnoj raspravi u Saboru.

Petrov: Vlada skriva stvari u pozadini

Posebno ga je, kaže, zabrinuo način na koji je resorni ministar Marko Pavić na konferenciji za novinare predstavio mirovinsku reformu i svoj izračun mirovina iz oba stupa.

“Jedina stvarna briga Vlade je kako zakrpati rupe i sakriti stvari koje se događaju u pozadini. Smislili su revolucionarnu reformu: ‘Odrecite se svoje štednje, mi ćemo vama u budućnosti dati 27 posto. Tako ćemo prebiti dug, a vi ćete ostati bez štednje'”, kaže Petrov.

Vladajućima je predložio smanjenje visoke naknade mirovinskim fondovima, povećanje transparentnosti procesa u mirovinskim fondovima i smanjenje tržišne koncentracije moći mirovinskih fondova, a najavljenu Pavićevu reformu nazvao “kompletnom demontažom originalne mirovinske reforme”.

“Vlada dozvoljava pljačku naroda, a reforma mirovinskog sustava još je jedna njihova predstava”, zaključio je Petrov.

Grbin: Vlada je ucijenila građane

SDP-ovac Peđa Grbin mirovinsku reformu je sublimirao riječima “radit ćete dulje, a dat ćemo vam prava ako nam vi predate svoju ušteđevinu”.

“To što je Vlada predložila je ucjena građana Hrvatske da daju ono za što su radili i štedili, kako bi im država jednog dana dala dodatak od 27 posto. Možda Vlada misli da zbog svjetskog prvenstva i uspjeha sportaša ne vidimo što se događa”, ustvrdio je Grbin.

Poručio je kako uz napad na mirovinski sustav, svjedočimo napadu na zdravstveni sustav. “Uz ovakav Zakon o zdravstvenoj zaštiti nitko neće ni doživjeti da može primati mirovine”, rekao je Grbin.

Vladu je pozvao da povuče ono što je pušteno u javnost zadnjih dana te da se sastane sa socijalnim partnerima.

“Uputite u proceduru nešto što valja, a ako to niste sposobni onda se maknite”, poručio je Grbin vladajućima.

Šuker: Reformu nitko nije vidio

HDZ-ov Ivan Šuker podsjetio je kako je još 2014. produžen radni vijek do 67 godina starosti.

“Nitko neće reći da ste tada uzeli 1,6 milijardi kuna iz drugog mirovinskog stupa, samo kako bi prikazali bolju sliku jer ste bili u mjerama prekomjernog deficita”, odgovorio je Šuker SDP-ovcima.

Oporbi je poručio da govori o nečem imaginarnom što nitko nije ni vidio.

“Ja ne želim govoriti o mirovinskoj reformi jer je nisam ni vidio i nije je nitko vidio”, poručio je Šuker.

(Hina)

Tagovi: oporba, sabor,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE