Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Sabor: Potvrđen zakon koji propisuje rok od pet godina za reviziju invalidskih mirovina

Danas odlučujemo hoćemo li one koji su lopovi, prevaranti i manipulatori dati miran san nakon 5 ili 10 godina", kazao je Hrelja

Objavljeno 13.07.2018
Antonela Verković

Sabor je u petak izglasao izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koji propisuje rok od pet godina za kontrolu i nadzor jesu li korisnici prava iz mirovinskog osiguranja utvrđena na temelju smanjene radne sposobnosti ili djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti, tjelesnog oštećenja ili opće nesposobnosti za rad stekli na zakonit način.

Te zakonske izmjene napravljene su po nalogu Ustavnog suda koji je utvrdio da se nepostojanjem  vremenskog ograničenja za revizije narušava pravna sigurnost kao jedna od temeljnih odrednica vladavine prava.

Pritom nije prošao amandman Silvana Hrelje (HSU) kojim je tražio da se rok za nadzor i kontrolu nad pravomoćnim rješenjem o invalidskoj mirovini i tjelesnom oštećenju produlji na 10 godina.

“Imamo oko 134 tisuće invalidskih mirovina i ako procijenimo da ih je 0,05 do 0,5 posto lažnih  to znači 60 do 600 mirovina  i mi im sada određujemo rok za njihovu reviziju odnosno rok nakon kojega ćemo ih učiniti nedodirljivima..Danas odlučujemo hoćemo li one koji su lopovi, prevaranti i manipulatori dati miran san nakon 5 ili 10 godina”, rekao je Hrelja

Izglasan je i zakon o osnivanju Zaklade vojne solidarnosti u cilju potpore djelatnicima Ministarstva obrane i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Potvrđene su i odluke o sudjelovanju do tri pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u operaciji koalicijskih snaga „INHERENT RESOLVE“, te do 50 pripadnika u operaciji potpore miru „SEA GUARDIAN“ u Sredozemlju.

(Hina)

Tagovi: Hrvatski sabor, invalidska mirovina, zakon,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE