Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Sabor: Zekanović pozvao političare da ne igraju za sebe nego za domovinu

Za primjer je naveo Šibenik koji je imao 41.000 stanovnika, a danas tek 28.000

Objavljeno 02.07.2018
Alan Srčnik

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović upozorio je u ponedjeljak na lošu demografsku sliku u Hrvatskoj, a političare je, pohvalivši sjajnu sinoćnju pobjedu hrvatskih nogometnih reprezentativaca, pozvao da „ne igraju za sebe nego za domovinu, srcem i iskreno, a ne proračunato kako to često rade”.

„Već 30-tak godina gubimo demografsku utakmicu, bez obzira na deklarativni trud koji ulažemo… Hrvatska je 1991. imala 4.784.000 stanovnika, a 20 godina kasnije pola milijuna manje, 4.284.000”, upoziro je Zekanović u slobodnoj raspravi na početku saborskog zasjedanja.

Danas, ističe, Hrvatska prema demografima gubi godišnje oko 100 tisuća stanovnika, 80.000 ih se iseli iz Hrvatske, a 20.000 je negativni prirodni priraštaj.

Za primjer je naveo Šibenik koji je imao 41.000 stanovnika, a danas tek 28.000.

„Hrvatskom čovjeku reprodukcija, odnosno nastavak vrste nije bitan i hrvatska nacija neumitno nestaje… Bez demografskog oporavka mirovinu generacija moje djece neće imati”, poručio je.

Ušli smo, naglasio je, u EU jer su govorili da je to ekonomska integracija. ”Na žalost u EU smo ušli kao rezerva radne snage za razvijene zemlje svijeta, pa tako godišnje naše članstvo plaćama s 80 tisuća iseljenih godišnje”, zaključio je Zekanović.

 

(Hina)

Tagovi: hrast, sabor, zekanović,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE