Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Saborska oporba: Riječ je o promjeni forme, a ne pravosudnoj reformi

"Riječ je više o promjeni forme nego o reformi", ocijenio je u srijedu u raspravi Ivan Vilibor Sinčić

Objavljeno 28.06.2018
Alan Srčnik

Saborski oporba je drugi set prijedloga pravosudnih zakona, koji se odnosi na rad državnog odvjetništva, Državnoodvjetničko vijeće te područja i sjedišta državnih odvjetništva, kao i prvi set koji se odnosio na sudove,  ocijenila više “promjenom forme” nego reformom.

Izmjenama Zakona o državnom odvjetništvu precizira se izbor glavnog državnog odvjetnika, zakonom o Državnoodvjetničkom vijeću (DOV)  uređuje se njegov djelokrug i način rada, dok se zakon o o područjima i sjedištima državnih odvjetništava odnosi na ustanovljavanje županijskih i općinskih državnih odvjetništva te se određuje područja njihove nadležnosti.

“Riječ je više o promjeni forme nego o reformi”, ocijenio je u srijedu u raspravi Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) koji drži da se novim zakonima ništa neće promijeniti za građane.

“Za reformu treba imati hrabrosti i napraviti određene iskorake”, kazala je Anka Mrak Taritaš (Glas). Iskorak bi bio imenovanje glavnog državnog odvjetnika na 7 godina, umjesto sadašnjih 4, kao i objavljivanje na internetu učinkovitosti i broja riješenih predmeta pojedinih državnih odvjetnika, kazala je.

Za produljenje mandata glavnog državnog odvjetnika založio se i Marko Sladoljev (Most), ali i za veću transparentnosti procesa u pravosuđu.

“Važno je da se glavni državni odvjetnik bira na transparentan način, uvažavajući sve potrebne standarde objektivnosti i profesionalnost”, istaknuo je Sladoljev. U tom smjeru Most predlaže da se postupak kandidiranja i imenovanja puno jasnije propiše, kao i da  DOV daje mišljenje za kandidaturu svakog kandidata.

Orsat Miljenić (SDP) osvrnuo se na neodređenost odredbi o uvjetima za razrješenje državnog odvjetnika, iščitavajući u tome mogući politički pritisak. Zakonsko rješenje koje nije dovoljno precizno omogućuje Vladi diskrecijsku procjenu, kazao je.

Sabor sjednicu nastavlja u četvrtak.

(Hina)

Tagovi: oporba, reforme, sabor,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE