Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

SAD-u više nitko ne vjeruje, a Iran podržavaju sve zemlje!?

Države u svijetu moraju birati hoće li poslovati s Iranom ili SAD-om... Kome biste vi više vjerovali?

Objavljeno 08.08.2018
Antonela Verković

Sjedinjenim Državama više nitko ne vjeruje i teško je sada zamisliti pregovore s njima, poručio je iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif i ocijenio da one neće uspjeti ukinuti izvoz iranske nafte, prenose agencije u srijedu, dan pošto je SAD obnovio sankcije Teheranu.  – Ako se Amerikanci nastave  voditi pojednostavljenom i nemogućom mišlju moraju znati i posljedice – rekao je Zarif i dodao kako Amerika stalno ”vrluda” i nitko im više ne vjeruje.

Američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom koji je nazvao katastrofalnim.

Trump je u utorak obnovio sankcije Iranu i upozorio druge države u svijetu da moraju birati hoće li poslovati s Iranom ili SAD-om čime je nastavio kombinirati prijetnje s politikom odškrinutih vrata za pregovore.

– Zamislite pregovore sada, kako bismo im mogli vjerovati – zapitao je Zarif u srijedu. – Ne mogu misliti da će Iran neće izvoziti naftu, a drugi hoće – rekao je kako ga prenosi Reuters.

Ocijenio je da svijet danas drukčije gleda na Iran.

– Prije nitko nije podržavao Iran. Danas ga podržavaju sve zemlje – rekao je Zarif.

Iranski predsjednik Hasan Ruhani dao je naslutiti prije mjesec dana da bi Iran mogao blokirati Hormuški tjesnac, plovni put kojim prolazi najveća količina sirove nafte, ako SAD pokuša blokirati iranski izvoz. Trump mu je odgovorio da će se Iran suočiti s ozbiljnim posljedicama bude li prijetio SAD-u.

Meta prvog paketa sankcija koje je SAD uveo u utorak je iranski financijski sektor, uključujući vladine kupnje dolara, trgovinu zlatom i prodaju državnih obveznica.

Očekuje se da će sljedeći paket biti uveden za tri mjeseca i obuhvatit će plinski i naftni sektor te Središnju iransku banku.

(Hina)

Tagovi: iran, Mohamad Džavad Zarif, nafta, sad,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE