Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu ne podržava štrajk u Croatia Airlinesu

Sindikalnoj anketi protiv štrajka izjasnilo se 100 posto njegova članstva!

Objavljeno 05.07.2018
Antonela Verković

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ) izvijestio je u četvrtak da ne podržava štrajk u Croatia Airlinesu, koji je sindikat ORCA najavio za ponedjeljak, 9. srpnja, ističući da se u sindikalnoj anketi protiv štrajka izjasnilo 100 posto njegova članstva.

Kao razlog takvog stajališta SHSZUZ, koji je najbrojniji sindikat u Croatia Airlinesu, navodi da bi štrajk mogao prouzročiti štetu od koje se Croatia Airlines neće moći oporaviti i koji bi mogao značiti njezin kraj, ističe se u priopćenju.

SHSZUZ podržava svaku borbu za unaprijeđenje prava radnika i sve oblike akcija koje će tome pridonijeti, ali ne može podržati akcije koje mogu ugroziti opstojnost kompanije.

S obzirom da je sindikat ORCA postavio nerealne zahtjeve za potpisivanje Kolektivnog ugovora i odustajanje od štrajka, SHSZUZ sumnja u potpunu informiranost članova tog sindikata te dovodi u pitanje razloge za pokretanje štrajka navedene u njegovoj najavi.

Kao najvećeg, no ne i jedinog krivca za nastalu situaciju u Croatia Airlinesu, SHSZUZ drži odgovornom Vladu, koja i nakon višekratnih obećanja nije imenovala Upravu te zrakoplovne kompanije u punom mandatu.

SHSZUZ stoga poziva premijera Andreja Plenkovića da ih hitno primi na razgovor, sa ciljem da se hitno imenuje Uprava koja će napokon imati autonomiju pri donošenju odluka i koja će snositi odgovornost za poslovanje Croatia Airlinesa.

Značaj Croatia Airlinesa kao desetog najvećeg izvoznika u državi je ogroman za hrvatsko gospodarstvo, kako za cjelokupnu turističku djelatnost tako i za sve povezane industrije. Smatramo da hrvatska javnost mora znati koje su posljedice nepromišljenih odluka koje se (ne) donose u vezi našeg jedinog zračnog prijevoznika, stoji u priopćenju SHSZUZ-a.

(Hina)

Tagovi: Croatia Airlines, SHSZUZ, štrajk,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE