Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Bizzare

Sarajevo i Tuzla – antisemitske provokacije

Nacrtani nacistički kukasti križevi, ispisana riječ ''Juden'' na stambenim zgradama. Sarajevo je uvijek njegovalo različitost kultura, u čemu je sad problem?

Objavljeno 20.07.2018
Antonela Verković

Židovska zajednica u Bosni i Hercegovini upozorila je na antisemitske provokacije registrirane ovog tjedna u Sarajevu i Tuzli a predstavnici lokalnih vlasti u petak su reagirali oštrim osudama ovakvih incidenata.

“Građanke i građani Sarajeva desetljećima njeguju različitost kultura a međureligijsko poštovanje Sarajevo je sačuvalo i u najtežim vremenima. Uvjereni smo kako je stav većine građana Sarajeva da ovakvo djelovanje, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost u ovom gradu nikada neće imati plodno tlo. Pozivamo nadležna tijela vlasti da otkriju počinitelje, primjereno ih kazne i o tome obavijeste javnost”, izjavio je u petak sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka.

Informacije o incidentima na društvenim je mrežama objavio Igor Kožemjakin, član sarajevske židovske zajednice.

On je na svom Facebook profilu objavio fotografije grafita iscrtanih na stambenim zgradama u Sarajevu i Tuzli u kojima žive Židovi.

Na jednoj je iscrtan nacistički simbol kukasti križ a na drugoj se vidi velikim crnim slovima ispisana riječ “Juden”.

“Sa žaljenjem i ogorčenjem smo primili ovu vijest, svjesni da ovi incidenti neće narušiti dobrosusjedske odnose koje bosanskohercegovački Židovi grade sa svojim sugrađanima drugih etničkih i vjerskih skupina”, napisao je Kožemjakin.

On je također istaknuo kako malobrojni Židovi očekuju brzu reakciju policije i pravosuđa i otkrivanje počinitelja tih vandalskih djela.

(Hina)

Tagovi: nacistički simboli, Sarajevo, Židovi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE