Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Savez samostalnih sindikata Hrvatske slavi 30. rođendan

Čak i u vrijeme krize uspjeli su organizirati prvi virtualni prosvjed u Hrvatskoj, a uskoro predstavljaju i aplikaciju za pametne telefone

Objavljeno 13.05.2020
Ivona Amidžić

Na današnji dan prije 30 godina, 13. svibnja 1990., na kongresu održanom u zgradi Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, osnovan je Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Tijekom 30 godina svoga postojanja SSSH je zadržao status najsnažnije sindikalne organizacije u zemlji i dokazao da sindikati u Hrvatskoj čine razliku. Članovi naših sindikata, kao i stotine tisuća drugih radnika, danas imaju bolja radnička prava zbog djelovanja SSSH.

Referendumska inicijativa „67 je previše“, kojom su prošle godine uspjeli spriječiti podizanje dobi za odlazak u mirovinu, samo je posljednja u nizu akcija kojima smo uspjeli zaustaviti mnoge loše zakone, ali i prisiliti vladajuće da donesu neke dobre, poput Zakona o minimalnoj plaći koji uopće ne bi postojao bez inicijative sindikata. Sudjelovali su u četiri od pet referendumskih inicijativa u povijesti Hrvatske koje su uspjele prikupiti potreban broj potpisa i u konačnici ostvariti ciljeve zbog kojih su pokrenute.

Sindikati članovi SSSH, od kojih oko dvije trećine djeluje u privatnom, a jedna trećina u javnom sektoru, potpisnici su više od 300 kolektivnih ugovora. Zahvaljujući tim ugovorima, velika većina od oko 100 tisuća članova ima veće plaće i bolja radna prava, a još barem dva puta toliko radnika također se koristi tim pravima, iako nisu članovi sindikata i nisu pridonijeli borbi za ta prava.

Prvi virtualni prosvjed u Hrvatskoj – Uskoro i aplikacija za smartphone

“Naši članovi sudjeluju u našim sindikalnim akcijama i najzaslužniji su za pobjede koje ostvarujemo. U poduzećima i organizacijama u kojima rade oni sami biraju svoje predstavnike, sindikalne povjerenike, kojima SSSH pruža informacije i edukaciju potrebnu za njihov rad, kao i svakodnevnu pravnu i stručnu pomoć – u sindikalnom organiziranju i učlanjivanju, zaštiti prava članova, kolektivnom pregovaranju i organiziranju štrajkova. Više od tisuću sindikalnih povjerenika diljem Hrvatske, koji sindikalni posao rade volonterski i nerijetko zbog toga ugrožavaju svoju profesionalnu karijeru, čine srce sindikalnog pokreta, i pravu snagu SSSH i naših sindikata”, kažu iz SSSH.

Tijekom svojih 30 godina SSSH se mijenjao i razvijao, a to čini i danas, zbog čega ni pandemija koronavirusa nije mogla zaustaviti naše aktivnosti – organizirali smo prvi virtualni prosvjed u Hrvatskoj, pokrenuli smo edukaciju sindikalnih povjerenika putem interneta, a uskoro predstavljamo i aplikaciju za pametne telefone.

Sindikati su važna snaga u hrvatskom društvu, a Hrvatska je danas bolja zemlja nego što bi bila bez njih. Radnička su prava bolja i više se poštuju ondje gdje su se radnici organizirali u sindikat.

“Vjerujući u solidarnost i zajedničku radničku borbu kao jedini put za ostvarenje boljeg društva, SSSH je bio i ostao predvodnik okupljanja i zajedničkog djelovanja sindikata u Hrvatskoj. Zato i ovom prilikom pozivam sve radnike i sindikate da nam se pridruže. Sindikati nisu ostatak prošlosti, već važan dio sadašnjosti i još važniji dio budućnosti”, poručio je povodom 30. obljetnice SSSH predsjednik SSSH Mladen Novosel.

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: 30 godina, Mladen Novosel, obljetnica, radnici, sindikati, sssh,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE