Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

SDP šokiran nastupom ministrice poljoprivrede Marije Vučković

SDP: Njezini odgovori na pitanja novinara i poljoprivrednika bili su općeniti, zaobilazni i u većini nejasni...

Objavljeno 20.01.2022
Ivona Amidžić

SDP-ov Savjet za poljoprivredu i hranu je, blago rečeno, šokiran nastupom ministrice poljoprivrede Marije Vučković u posljednjoj emisiji „Plodovi zemlje“.

Njezini odgovori na pitanja novinara i poljoprivrednika bili su općeniti, zaobilazni i u većini nejasni, a komentar na prilog iz Banije o teškom životu obitelji koja se bavi stočarstvom bio je da će se aktivnosti na obnovi tijekom 2022. ipak ubrzati. Ova obitelj, bez kuće i skladišnih kapaciteta za smještaj hrane za svoju stoku, na sreću, neće odustati od proizvodnje, ali je pitanje koliko je drugih obitelji prodalo svoju stoku i zauvijek napustilo ovaj kraj, pitaju se iz SDP-a.

“Apelirali smo nekoliko puta da se analizira stanje i utvrde potrebe poljoprivrednih gospodarstva te pripremi plan obnove. Ministrica je spomenula Revitalizacijski plan za Banovinu i Akcijski plan za poljoprivredu, međutim jedini dokument vezan uz revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije Vlada RH je usvojila tek 30. prosinca 2021, punu godinu dana nakon potresa. Ministarstvo na temelju tog dokumenta tek treba pripremiti godišnji Operativni program za poljoprivredu čije usvajanje, nadamo se, neće doći tek na drugu godišnjicu potresa”, pojašnjavaju iz SDP-a.

Ministrica je navela i da Hrvatska ima iznadprosječne pokazatelje u pogledu korištenja pesticida i mineralnih gnojiva. Po brojnim podacima poljoprivrednici u posljednjih nekoliko godina zbog nedostatka financijskih sredstava smanjuju ulazne troškove proizvodnje. Muče ih visoke cijene repromaterijala, a naročito mineralnog gnojiva. Na apel ministrici da im pomogne, ona odgovara kako „Ministarstvo prati situaciju“. Mi im predlažemo da smanje porezno opterećenje na energente i na mineralno gnojivo, jer bi od toga poljoprivrednici imali više koristi nego od praćenja situacije, navode iz SDP-a.

Što se tiče državnog poljoprivrednog zemljišta, poljoprivrednici s područja Općine Čađavica, tvrde da su zemljište na natječaju dobivali kumovi, rođaci, trgovkinje, oni koji nemaju baš puno veze s poljoprivredom, ali su podobni. Takvih slučajeva ima po cijeloj Hrvatskoj. Žalosno je kada ministrica tvrdi da je Zakon dobar, a prigovora od strane poljoprivrednika na natječaje nikada više. Ako je Zakon dobar, zašto se ide u njegove izmjene? I kada će to biti? Možda se s izmjenama čeka dok se zemljište ne podijeli onima koji to „zaslužuju“ po nekim drugim osnovama? Zabrinjavajuće je ako se jedan od temeljnih prirodnih resursa za poljoprivrednu proizvodnju koristi u političke svrhe i njime ucjenjuje poljoprivrednike, zaključuju u SDP-u.

Tragičan je način obrade prijava za program ruralnog razvoja iz lipnja 2020. koji je zatvoren u rujnu iste godine. Taj natječaj još uvijek nije obrađen ni nakon više od 16 mjeseci, a ministrica kaže da će ovih dana biti sve gotovo. Obrade prijava treba skratiti maksimalno, pojednostaviti dokumentaciju i ubrzati procedure zbog brže realizacije ulaganja. Kako poljoprivrednici mogu dugoročnije planirati ako na odluku o prijavi čekaju dvije godine, pitaju se iz SDP-a.

Ne čudi i da je broj osiguranika sa statusom aktivnih poljoprivrednika u zadnje četiri godine pao za gotovo 35%, sa 16.429 u 2017. na 10.746 u 2020. Pitanje je koliko će ih biti u 2021. kada u statistiku uđu svi oni koji su napustili potresom pogođena područja, kao i svi oni koji su rasprodali stoku jer nisu dobili državno poljoprivredno zemljište ili oni koji će odustati od sredstava iz fonda EU jer skoro dvije godine nakon objave natječaja ne znaju što je s njihovom prijavom. Objavljeni demografski podaci su poražavajući, a stanje u ruralnim područjima je alarmantno sa sve više napuštenih gospodarstava. Poručujemo ministrici da s riječi „vrlo brzo ćemo“ i „uskoro će biti gotovo“ prijeđe na djela, poručuju iz SDP-a.

foto: arhiva

Tagovi: ministarstvo poljoprivrede, ministrica poljoprivrede, poljoprivreda, sdp, vučković,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE