Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Šef diplomacije BiH prosvjedovao UEFA-i zbog ratne zastave BiH na pokalu Europske lige

Ovu zastavu, koju je koristila i bošnjačka Armija BiH, poslije rata zamijenila je plavo žuta zastava sa zvijezdama

Objavljeno 25.05.2019
Tamara Lemajić

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, član srpske Partije demokratskog progresa (PDP), zatražio je u petak od čelnog čovjeka Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksandra Čeferina da s pokala namijenjenom osvajaču Europske lige ukloni bošnjačku ratnu zastavu Bosne i Hercegovine, tvrdeći da vrijeđa nebošnjake u toj državi.
U pismu je Crnadak naveo kako se na pokalu namijenjenom pobjedniku finalnog susreta Lige UEFA-e između Chelsea i Arsenala zajedno sa zastavama drugih država nalazi ratna zastava BiH, koja je bila bijela s plavim štitom i ljiljanima. Ovu zastavu, koju je koristila i bošnjačka Armija BiH, poslije rata zamijenila je plavo žuta zastava sa zvijezdama.

“Radi se o zastavi koja simbolizira samo jedan narod i vrijeđa druge narode koji žive u BiH. Srbi, Bošnjaci, Hrvati i drugi žive u BiH, a zastava na postolju je ratna zastava koja se koristila tijekom građanskog rata u BiH od 1992. do 1995.”, naveo je Crnadak u pismu Čeferinu.

Crnadak je izrazio uvjerenje kako se radi o “nenamjernoj pogrešci”, te je zatražio da se prije završne utakmice UEFA Europske lige 29. svibnja “ispravi nepravda i u postolje pokala stavi službena zastava BiH, jer ova koja se sada nalazi na trofeju to nije”.
Šef diplomacije BiH je o pismu upućenom predsjedniku UEFA-e izvijestio i članove Predsjedništva BiH.
Pokal UEFA lige, napravljen je od srebra, a u njegovu postolju nalaze se utisnute zastave svih zemalja članica europske kuće nogometa.

(Hina)

Tagovi: bih, pokal, ratna zastava, uefa, zastava,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE