Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Sindikat prometnika vlakova: Izvješće

Plan poslovanja HŽ Infrastrukture od 2015. do 2019. predviđao je sredstva za osiguranje po 50 ŽCP-a svake godine

Objavljeno 24.05.2018
Alan Srčnik

ZAGREB, 24. svibnja 2018. (Hina) – Na željezničko-cestovnim prijelazima (ŽCP) u Hrvatskoj lani je smrtno stradala 21 osoba, osam više nego godinu prije, a broj kvarova bio je za petinu veći, upozorio je u četvrtak predstavnik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske na saborskom Odboru za pomorstvo koji je tematizirao stanje sigurnosti na željezničko-cestovnim prijelazima i planirane investicije u željezničkoj infrastrukturi.

Plan poslovanja HŽ Infrastrukture od 2015. do 2019. predviđao je sredstva za osiguranje po 50 ŽCP-a svake godine, ali to nije ostvareno, lani nije osiguran ni jedan, ustvrdio je tajnik Sindikata Anto Iličić.

Pobrojao je i druge zabrinjavajuće pojave. U listopadu prošle godine, kaže, dogodio se “reset” kolodvora Okučani, nestao je njegov prikaz na monitoru prometnika vlakova, razlog kvara ostao je nepoznat, uređaj za daljinsko vođenje prometa na relaciji Vinkovac-Tovarnik, plaćen 16 milijuna eura, duže od godine nije ispravan.

Događaji u HŽ Infrastrukturi svjedoče o odustajanju od sigurnosti u željezničkom prometu, ustvrdio je tajnik Sinidikata koji očekuje da Odbor zbog toga donese obvezujući zaključak da se pokrene odgovornost predsjednika uprave.

Predsjednik Odbora Pero Ćosić (HDZ) priznaje da je hrvatska željeznica posljednjih nekoliko godina neopravdano zapostavljena, te ističe da je pred njom izazov modernizacije.

Svoje viđenje aktualne teme izniejt će predstavnici Mnistarstva mora, prometa i infrastrukture, MUP-a, HŽ Infrastrukture, Agencije za sigurnost željezničkog prometa, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu i ostali zainteresirani.

(Hina)

Tagovi: , vlak, žcp,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE