Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Sirijska vojska bombardira Deru

Helikopteri sirijske vlade u ponedjeljak su po prvi put u godinu dana bacali bojler-bombe na grad Deru

Objavljeno 25.06.2018
Alan Srčnik

Helikopteri sirijske vlade u ponedjeljak su po prvi put u godinu dana bacali bojler-bombe na grad Deru na samom jugu države, otkrili su pobunjenici i ratni promatrači.

Uz bojler-bombe napunjene eksplozivom helikopteri su izbacivali i letke na kojima piše da vojska stiže i poziva se ljude da “izbace teroriste kao što su to učinila njihova braća u Istočnoj Guti”, tvrde izvori.

Ta je regija politički osjetljiva jer se nalazi u blizini granice s Izraelom i Jordanom i jer u njoj postoji “deeskalacijska” zona koju su dogovorile Sjedinjene Države, Jordan i Rusija kao saveznica sirijske vlade.

Washington je upozorio sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i njegove ruske saveznike da će reagirati na kršenje dogovora, no pobunjenici kažu da im je rečeno da ne očekuju američku vojnu pomoć.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova je u Moskvi rekao da se ruski dužnosnici nadaju uskoro razgovarati o situaciji na jugozapadu Sirije s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom i odvojeno s Jordanom, prenosi novinska agencija RIA.

Asad se okrenuo sjeverozapadu nakon što je ranije ove godine protjerao pobunjenike iz posljednjih enklava u zapadnoj Siriji, uključujući Istočnu Gutu u blizini Damaska.

Deraa je jedna od preostala dva područja pod kontrolom pobunjenika, uz provinciju Idlib na granici s Turskom na sjeverozapadu. Deraa je bila centar početka pobune protiv Asada 2011. i godinama je podijeljena na vladin i pobunjenički sektor.

Nedavne borbe u regiji usredotočene su na grad Busr al-Harir koji će ju, ako padne, podijeliti na dva dijela. Provladine novine al-Watan pišu u ponedjeljak da je vojska ušla u grad.

Glasnogovornik pobunjenika koji se bore pod zastavom Slobodne sirijske vojske (FSA) Abu Šaima tvrdi da je napredak sirijske vojske zaustavljen.

U nedjelju je u Busr al-Hariru pogođen medicinski centar, uzrokujući veliku štetu, no nitko nije stradao. Od početka bombardiranja 19. lipnja poginulo je oko 30 ljudi, prenosi Sirijski opservatorij za ljudska prava.

(Hina)

Tagovi: Bombardiranjeđ, Deru, rat, Sirija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE