Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Sisak: EU i lokalne zajednice za veću konkurentnost i bolji život mladih

Josić: "Koliko ulažemo na lokalnoj i nacionalnoj razini u mlade ljude, toliko ćemo od mladih dobiti u povratu"

Objavljeno 28.09.2021
Ivona Amidžić

Kako lokalne i regionalne samouprave mogu unaprijediti životne uvjete mladih u svojim sredinama uz pomoć najvećeg europskog projekta Europe Goes Local, bila je tema konferencije koju je u Sisku u ponedjeljak organizirala Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Na konferenciji pod nazivom “Lokalni rad s mladima: Hrvatska u europskom kontekstu” predstavnici lokalne samouprave detaljno su se upoznali s dobrobitima koje im uključivanje u projekt može donijeti, posebno u kreiranju boljih mogućnosti za mlade na lokalnoj razini.

Konferenciju je otvorila državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade Željka Josić, koja je tom prigodom rekla da su takvi projekti vrlo važni za rad s mladima i njihovo poticanje na uključivanje u lokalne zajednice.

“Većina hrvatskih gradova su potpisnici Europske povelje o radu s mladima, koje ih financijski ne opterećuju, a zanimljivo je vidjeti kako su gradovi osviješteni u tom smjeru jer, budimo realni, koliko ulažemo na lokalnoj i nacionalnoj razini u mlade ljude, toliko ćemo od mladih dobiti u povratu”, rekla je Josić.

Primijetila je kako su neke sredine vrlo spretne u privlačenju mladih i njihovu uključivanju u rad lokalnih jedinica, bilo kroz savjete mladih, organizacije civilnog društva ili pak kroz školske projekte.

“Na lokalnim i regionalnim jedinicama je odluka koliko će se uložiti u mlade ljude, a koliko ćemo dobiti povrata od njih. Najvažnije je kakvu ćemo im kvalitetu života osigurati u njihovim životnim sredinama jer o tome ovisi i zašto mladi napuštaju svoje lokalne jedinice. Zbog toga, treba ih čuti kada govore o svojim interesima i potrebama kako bi se mogli kreirati programi i sadržaji usmjereni prema mladima”, rekla je državna tajnica Josić.

Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije Antonija Gladović podsjetila je kako je u posljednje tri godine u projekte bilo uključeno 28 jedinica lokalne samouprave koje su motivirane za rad na strateškim planovima kako raditi s mladima u svojim sredinama.

“U tome nam pomaže jedan europski dokument koji je izrađen u sklopu tog projekta, a zove se Europska povelja o radu s mladima na lokalnoj razini. Drago nam je da je 28 hrvatskih lokalnih jedinica tome pristupilo vrlo ozbiljno, bilo da su radile svoje strateške planove ili su financiranje nekih projekata uključile u svoje lokalne proračune ili su pak osnivale klubove, savjete i vijeća mladih i drugo. Kroz prva dva ciklusa projekta inicijativa je narasla, tako da je osnovana i udruga gradova koja je krenula u nacionalni projekt”, rekla je Gladović i dodala da je dosad 90 gradova, bez obzira na to hoće li se certificirati, potpisalo povelju, što znači da će se pridržavati njezinih načela i vrijednosti te da su spremni raditi na poboljšanju uvjeta života i rada mladih.

Istaknula je da će se Agencija u tom projektu, koji promiče, zauzeti za povlačenje novca iz Europske unije kako bi mladima omogućila mobilnost u inozemstvu te stručnu praksu i volontiranje u inozemstvu kako bi se na taj način osposobili za neke nove vještine, čime bi bili konkurentniji za zapošljavanje u Hrvatskoj i Europi.

“Europe Goes Local” trenutačno je najveći europski projekt u području rada s mladima, a okuplja nacionalne agencije zadužene za provedbu programa Erasmus+ te europske institucije i mreže zadužene za područje rada s mladima u strateško partnerstvo. U projekt je od 2016. na nacionalnoj razini izravno bilo uključeno 28 općina, gradova i županija s područja RH, a njegov je koordinator nacionalno izaslanstvo u kojem su predstavnici Agencije za mobilnost i programe Europske unije te stručnjaci u području rada s mladima.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: eu, mladi, projekt, sisak,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE