Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Sjeverna Koreja: Na SAD-u je da odluči hoće li summit ili “nuklearni obračun”

Choe je u četvrtak rekla da Sjeverna Koreja "neće moliti SAD za dijalog niti će ih uvjeravati ako oni ne žele sjesti s nama"

Objavljeno 24.05.2018
Alan Srčnik

SEUL, 24. svibnja 2018. (Hina/dpa) – Visoka sjevernokorejska dužnosnica izjavila je u četvrtak da je na Sjedinjenim Državama hoće li doći na predloženi summit u Singapuru ili na “nuklearni obračun”, u vrijeme rastućih sumnji da će se taj sastanak održati.

“Hoće li se SAD s nama sastati u sobi za sastanke ili u nuklearnom obračunu, to u potpunosti ovisi o odluci i ponašanju Sjedinjenih Država”, izjavila je zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son Hui, a prenijela je novinska agencija KCNA.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump dogovorili su se da će se sastati u Singapuru idući mjesec. Međutim, Sjeverna Koreja je nakon toga zaprijetila da neće doći na sastanak nakon čega je Trump u utorak prvi put spomenuo mogućnost odgode.

Održavanje povijesnog susreta na vrhu Trumpa i Kima “na kraju krajeva ovisi” o sjevernokorejskom čelniku, rekao je u srijedu američki državni tajnik Mike Pompeo.

“On je tražio taj susret, predsjednik je pristao sastati se s njim i vjerujem da će se taj susret dogoditi”, dodao je Pompeo pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku.

Američki državni tajnik je nešto ranije potvrdio da se summit u Singapuru “i dalje planira 12. lipnja”, premda je Trump spomenuo mogućnost odgode.

U srijedu je pak novinarima kazao kako će odluka o summitu biti donesena sljedeći tjedan, čime je izazvao dodatnu sumnju u mogućnost njegova održavanja.

Choe je u četvrtak rekla da Sjeverna Koreja “neće moliti SAD za dijalog niti će ih uvjeravati ako oni ne žele sjesti s nama”.

Upozorila je i da bi mogla predložiti Kimu da razmotri hoće li ići na summit.

Choe je također kritizirala izjave američkog potpredsjednika Mikea Pencea i nazvala ga “političkim glupanom” jer je Sjevernu Koreju usporedio s Libijom. Pence je rekao za Fox News u ponedjeljak da bi Sjeverna Koreja mogla završiti kao i Libija ako ne poduzme korake prema denuklearizaciji.

(Hina)

Tagovi: nuklearni rat, sad, sjeverna koreja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE