Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Sjeverna Koreja upozorava na prehrambenu krizu, skoro prepolovila sljedovanja prije summita

Smatraju da su za to krive visoke temperature, suša, poplave i sankcije Ujedinjenih naroda u memorandumu...

Objavljeno 22.02.2019
Lucija Tokić

Sjeverna je Koreja upozorila kako se suočava s manjkom hrane od oko 1,4 milijuna tona u 2019. te da je prisiljena skoro prepoloviti sljedovanja, kriveći visoke temperature, sušu, poplave i sankcije Ujedinjenih naroda u memorandumu koji je u četvrtak vidio Reuters.

Misija Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim narodima objavila je memorandum na dvije stranice bez datuma uoči drugog summita sljedećeg tjedna između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Washington zahtijeva da Sjeverna Koreja odustane od programa nuklearnog oružja koje je prijetnja Sjedinjenim Državama dok Sjeverna Koreja traži ukidanje razornih sankcija, službeni završetak Korejskog rata 1950-1953 te sigurnosna jamstva.

15-člano Vijeće sigurnosti UN-a je jednoglasno pojačavalo sankcije Sjevernoj Koreji od 2006. kako bi prekinulo financiranje Pyongyangovih programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

“Vlada DPRK poziva međunarodne organizacije da se žurno pozabave situacijom s hranom”, stoji u sjevernokorejskom memorandumu za koji je UN-ova misija te zemlje rekla da je nastavak na zajedničku procjenu sa Svjetskim programom hrane između 26. studenoga i 7. prosinca 2018.

Službeno ime Sjeverne Koreje je Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK).

Memorandum kaže da je Sjeverna Koreja prošle godine proizvela 4,951 milijuna tona hrane što je 503.000 tona manje nego 2017. Ujedinjeni narodi su potvrdili ove brojke i rekli kako proizvodnja hrane Sjeverne Koreje uključuje rižu, pšenicu, krumpir i soju.

Sjeverna Koreja je rekla kako će uvesti 200.000 tona hrane i proizvesti oko 400.000 tona ranih usjeva, ali da će ipak imati nedostatak i od siječnja smanjiti dnevna sljedovanja na 300 grama po osobi s 550 grama.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da ukupno 10,3 milijuna ljudi, skoro polovici stanovništva Sjeverne Koreje, nedostaje hrana a da je njih oko 41 posto pothranjeno, rekao je u četvrtak glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

(Hina)

foto: YouTube (screenshot)

Tagovi: kim jong un, manjak hrane, sjeverna koreja, Ujedinjeni narodi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE