Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u četvrtom posjetu Kini

Južnokorejski list Hankyoreh objavio je, navodeći nepoznati izvor upoznat s odnosima Sjeverne Koreje i Kine, kako je Kim kasno u ponedjeljak bio na putu prema Pekingu kako bi se sastao s kineskim predsjednikom.

Objavljeno 07.01.2019
Marko Leskovar

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un otputovao je u Kinu na četvrti sastanak s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom, izvjestili su ponedjeljak južnokorejski mediji.

Južnokorejski list Hankyoreh objavio je, navodeći nepoznati izvor upoznat s odnosima Sjeverne Koreje i Kine, kako je Kim kasno u ponedjeljak bio na putu prema Pekingu kako bi se sastao s kineskim predsjednikom.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je kako je sjevernokorejski vlak, koji potencijalno prevozi visokog dužnosnika, prešao granicu s Kinom, citirajući nepoznati izvor upoznat s problemima Sjeverne Koreje.

Izvor je za Yonhap rekao kako nije potvrđeno nalazi li se visoki dužnosnik u vlaku, no desetci zaštitnih vozila i službenika blokirali su ceste oko stanice u Kineskom pograničnom gradu Dandongu dok je vlak prolazio.

Kim je prošle godine tri puta otputovao u Kinu kako bi se sastao s Xijem, prije i nakon što je održao sastanke s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom i južnokorejskim predsjednikom Moonom Jae-inom.

Očekuje se kako će se Kim uskoro ponovno sastati s američkim i južnokorejskim predsjednicima, te se nagađa kako je to razlog još jednom posjetu Kini.

Ranije je u ponedjeljak južnokorejski list Munhwa Ilbo izvjestio kako su se dužnosnici američkog State Departmenta nedavno nekoliko puta sastali sa svojim sjevernokorejskim kolegama u Hanoiju gdje su razgovarali o drugom sastanku Trumpa i Kima, dodatno potvrdivši nagađanja kako bi Vijetnam mogao biti domaćin tog sastanka.

Na sastanku u lipnju u Singapuru, Kim i Trump založili su se za denuklearizaciju, no dogovor nije bio dovoljno detaljan te se od tada nije puno napredovalo.

Kina je najvažniji ekonomski i diplomatski saveznik Sjeverne Koreje, unatoč nezadovoljstvu s njihovim nuklearnim i raketnim programima. Odnosi su se tijekom protekle godine poboljšali, kao i odnos Pyongyanga sa Seulom i Washingtonom.

Kina je također imala ulogu u Trumpovom sastanku s Kimom kada su posudili sjevernokorejskom vođi putnički avion za put do Singapura.

Diplomatski izvori navode kako će Xi vjerojatno uskoro posjetiti Sjevernu Koreju, kao prvi kineski vođa koji je to učinio od 2005.

Ranije je u prosincu Xi rekao sjevernokorejskom ministru vanjskih poslova tijekom posjeta Pekingu kako se “nada da će se Sjeverna Koreja i SAD susresti na pola puta i pozabaviti se njihovim zabrinutostima postižući pozitivan napredak u razgovorima o nuklearnom problemu na poluotoku”.

foto: screenshot

Tagovi: kim jong un, Koreja, trump,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE