Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Slonjšak: Osobe s invaliditetom nisu dovoljno zaštićene od postupanja u psihijatrijskim bolnicama

Slonjšak je istaknula da Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama dopušta prisilna postupanja uključujući i mogućnost primjene elektrošokova

Objavljeno 07.10.2018
Josipa Maksimović

Pravobraniteljica Anka Slonjšak, pozvala se na konkretan zaokret prema suvremenim praksama na području liječenja u psihijatrijskim bolnicama.

Uoči Tjedna mentalnog zdravlja, iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, u nedjelju su se osvrnuli na nedavno objavljeno izvješće Odbora Vijeća Europe za prevenciju mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg tretmana.

“Uvjeti liječenja u psihijatrijskim bolnicama opisani u izvješću Odbora VE, nažalost, podudarni su zaključnim zapažanjima i preporukama upućenim Republici Hrvatskoj 2015. godine UN Odbora za prava osoba s invaliditetom koji prati primjenu Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, kada je odbor iznio zabrinutost zbog čestog korištenja nedobrovoljnih postupaka i mjera sputavanja te ostalih oblika ponižavajućeg postupanja.

Odbor je zabrinut da se navedenim zakonima osobe s invaliditetom ne štiti dovoljno od nasilja u ustanovama i nedobrovoljnog ili ponižavajućeg postupanja. Hitna je preporuka odbora da se poduzmu direktni koraci za rješavanje teške situacije u ustanovama, zaustave nedobrovoljni tretmani i korištenje mjera sputavanja. Odbor nadalje sugerira da se zakonodavstvo uskladi s konvencijom. Činjenica je da su u tom području i zakonodavstvo i praksa suprotni članku 15 Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koji glasi: ‘Nitko ne smije biti podvrgnut mučenju ili okrutnom, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju'”, stoji u priopćenju.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak istaknula je kako okolnosti da Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama dopušta i regulira prisilna postupanja uključujući i mogućnost primjene elektrokonvulzivne terapije, ne znači da su takva postupanja u skladu s konvencijom i osnovnim zahtjevom iz konvencije koji se odnosi na poštivanje temeljenih ljudskih prava svake osobe i poštivanje njezinog dostojanstva.

“Naglašena prisutnost kontinuirane upotrebe prisile u psihijatriji protivna je temeljnom medicinskom načelu „primum non nocere“ – primarno ne naštetiti te su takva postupanja, sa stajališta UN-a neprihvatljiva”, naglasila je.

Slonjšak: Potreban je zaokret prema suvremenim praksama

Upozorila je i kako preporuka odbora nije regulirati prisilna postupanja nego ih potpuno dokinuti i zamijeniti alternativama koje poštuju integritet osobe i njezina ljudska prava.

“Međutim, mi do sada nismo učinili gotovo ništa na implementaciji alternativnih postupanja kao zamjene za prisilna i nečovječna postupanja, ako izuzmemo neka projektna nastojanja i potrebu uspostave psihijatrije u zajednici o kojoj govorimo godinama”, istaknula je Slonjšak.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom smatra kako je potrebno napraviti konkretni zaokret prema suvremenim praksama na tom području kroz: uspostavljanje sustava rehabilitacije i podrške u zajednici kao i mobilnih timova (umjesto bolničkog liječenja), širenje intervencija izvan biomedicinskog i farmakološkog modela komplementarnim metodama usmjerenim na oporavku i osnaživanju osobe, korištenje peer podrške, te napuštanje prisilnih postupanja (sputavanje i zadržavanje).

(Hina)

Tagovi: elektrošok, invalidi, liječenje, psihijatrija, Tjedan mentalnog zdravlja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE