Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Slovenci bi da Europska komisija “pritisne” Hrvatsku..

Slovenski su zastupnici iz Europskog parlamenta ljevice uputili predsjedniku Europske komisije, Jean-Claudeu Junckeru pismo u kojem traže da Hrvatska ispoštuje i implementira arbitražnu odluku o graničnom prijeporu

Objavljeno 27.09.2018
Josipa Maksimović

Slovenski zastupnici Europskog parlamenta, iz stranaka ljevice, uputili su predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru pismo u kojemu traže da od Hrvatske zahtijeva da implementaciju arbitražne odluke o graničnom prijeporu Slovenije i Hrvatske.

U pismu koje su poslali i svim članovima Europske komisije slovenski eurozastupnici Igor Šoltes, Franc Bogovič, Tanja Fajon i Ivo Vajgl od Junckera traže da “od Hrvatske jasno zahtijeva poštovanje vladavine prava i implementaciju obvezujuće arbitražne presude i to  bez odugovlačenja”.

Uz to, oni optužuju Junckera da je ignorirao neslužbeno mišljenje pravne službe Komisije da je Slovenija s pravom tužila Hrvatsku zbog neprovođenja arbitraže, odnosno da je riječ o kršenju europskog prava, pri čemu su se referirali na dokument koji je o tome nedavno objavio njemački list Spiegel.

Tvrde da je Juncker to mišljenje trebao staviti na dnevni red Komisije, što nije učinio, čime je politizirao slučaj koji ima pravnu pozadinu i tako djelovao pristrano u korist Hrvatske.
“Vaša šutnja daje loš primjer državama zapadnog Balkana jer im šalje poruku da ne moraju poštovati međusobne dogovore. To bi, imajući u vidu kompleksnost odnosa u regiji, moglo imati ozbiljne posljedice za budućnost i stabilnost regije”, naveli su u svom pismu slovenski eurozastupnici.

U posebnoj izjavi za javnost jedan od potpisnika, europarlamentarac Igor Šoltes, kazao je da je Juncker ignorirao mišljenje svojih pravnika i da se je Komisija trebala pridružiti tužbi Slovenije protiv Hrvatske, što nije odlučila, prešutno proglasivši spor bilateralnim pitanjem.

“Vrlo je neodgovorno i nezrelo da Juncker i njegova Komisija ne provode osnovne funkcije Europske komisije kao čuvara europskih ugovora, čime ruše vjerodostojnost Europske unije i njenih  vrijednosti”, kazao je novinarima u Ljubljani Šoltes.

Pisanje njemačkog Spiegela, koji je objavio osam stranica dug neslužbeni dokument koji je Juncker navodno odbio staviti na dnevni red Komisije, a prema navodima slovenskih medija dostavio mu ga je nepoznati “zviždač” u Komisiji, zadnjih je tjedana jedna od glavnih tema slovenskih medija.

Na pisanje lista su reagirali i najviši političari optužbama na račun Komisije i njene navodne pristranosti prema Hrvatskoj u slučaju arbitraže.
Referirajući se na otkriće Spiegela, a odgovarajući na novinarska pitanja u Bruxellesu,  jedan od glasnogovornika Komisije izjavio je sredinom rujna da ne komentira neslužbene dokumente koji možda cirkuliraju, a tiču se arbitraže.

Potvrdio je da se o dokumentu raspravljalo, ali da nije bio na dnevnom redu Komisije niti da postoje planovi da se Komisije na to pitanje opet vrati.
Nakon što je spomenuti neslužbeni papir, koji je u Sloveniji izazvao veliko uzbuđenje i mnoštvo reakcija, bio objavljen, reagirala je i hrvatska vlada priopćivši kako smatra da je Komisija ispravno odlučila kad se nije željela pridružiti slovenskoj tužbi protiv Hrvatske i tako se umiješati u bilateralni spor dviju članica.

 

 

 

(Hina)

Tagovi: europska komisija, hrvatska, Jean-Claude Juncker, slovenija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE