Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Slovenija će tužiti 6 talijanskih radio postaja koje koriste frekvencije dodijeljene Sloveniji

Ministar za javnu upravu Rudi Medved: "Riječ je o problemu koji se ne uspijeva riješiti već desetak godina"

Objavljeno 18.02.2019
Ivona Amidžić

Slovenija će uskoro tužiti 6 talijanskih radio postaja koje suprotno međunarodnim dogovorima koriste frekvencije na koje ima pravo Slovenija, najavio je u ponedjeljak ministar za javnu upravu Rudi Medved.

“Vlada je na prijedlog našeg ministarstva prihvatila strategiju jačanja pritiska na Italiju i njene radio postaje uz našu granicu, te ovlastila državno odvjetništvo za pripremu tužbi”, kazao je Medved.

Riječ je o problemu koji se, po njegovim riječima, ne uspijeva riješiti već desetak godina.

“Već više od deset godina imamo problem s talijanskim postajama koje upadaju u naše frekvencije i to smo na sve moguće načine željeli riješiti, ali se je Italija oglušila na naše pozive”, kazao je Medved, te dodao da se na taj način jača pritisak na Italiju jer njene postaje uz granicu posežu u frekvencije koje su dodijeljene slovenskim postajama u skladu s međunarodnim sporazumima.

Državno odvjetništvo ima sada ovlaštenje da provede tužbene postupke jer u sadašnjoj situaciji nemamo drugih instrumenata za pritisak, ali ćemo naravno na problem i dalje upozoravati na bilateralnoj i europskoj razini, te na razini UN-ove Međunarodne telekomunikacijske unije, kako bi Italija prestala kršiti međunarodne norme na tom području, istaknuo je slovenski ministar.

S druge strane, kako prenose slovenski mediji, na talijanskim je sudovima prošlog tjedna bilo zakazano i ročište o tužbi više talijanskih radijskih postaja iz pograničnog područja protiv slovenskih postaja iz zapadnog dijela države, koje emitiraju na slovenskom i talijanskom jeziku zbog njihova navodno prejakog signala koji seže duboko u talijanski teritorij.

Slovenski mediji navode da se u vezi sa sličnim tužbama talijanski sudovi često neobjektivno postave na stranu svojih poslovnih subjekata u radio difuziji, odnosno da su njihove presude koje se mogu očekivati pristrane i u talijansku korist.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: italija, radiopostaje, rudi medved, slovenija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE