Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Nekategorizirano

Slovenska aplikacija za građane: zabraniti industrijski kajmak i parfeme u javnim uredima?

U Sloveniji obični građani mogu svojoj vladi preko posebne aplikacije davati zakonske prijedloge pa se tu nađe i neobičnih zamisli, poput one da javnim službenicima treba zabraniti korištenje parfema na radnom mjestu, a mljekarama proizvodnju industrijskog kajmaka.

Objavljeno 06.07.2018
Antonela Verković

Već devet godina u Sloveniji obični građani mogu svojoj vladi preko posebne aplikacije davati zakonske prijedloge pa se tu nađe i neobičnih zamisli, poput one da javnim službenicima treba zabraniti korištenje parfema na radnom mjestu, a mljekarama proizvodnju industrijskog kajmaka.

Aplikacija predlagam.vladi.si operativna je od 2009. kada je vladu vodio sadašnji predsjednik Borut Pahor, ali je najviše korištena u zadnje četiri godine, u vrijeme mandata Mire Cerara, čija je vlada bila i najsenzibilnija na prijedloge građana.
Sadašnja vlada na odlasku primila je od rujna 2014., kad je preuzela dužnost, više od 2.600 zakonskih prijedloga građana. Skoro dvije tisuće prijedloga bilo je razmatrano u nadležnim ministarstvima i službama, a pozitivan odaziv dobile su 22 građanske zakonodavne inicijative.
Tako su preko građanskih zakonskih poticaja, primjerice, ukinute neke takse za kupnju vozila za invalide, pojednostavljen postupak identifikacije svjedoka na sudovima i postrožene kazne za one koji krše zabranu prodaje alkohola maloljetnicima te uvedena parkirališna mjesta za trudnice i majke s malom djecom.
Neke inicijative građana ipak ne uspiju, iako se ozbiljno razmatraju pa će se tako slovenski javni službenici koji kontaktiraju sa strankama i dalje smjeti koristiti parfeme, dok će mljekare do daljnjega ipak smjeti proizvoditi “industrijski kajmak”, čiju su zabranu tražili mali proizvođači.
Struka i proizvođači smatraju da se kajmak mora raditi po tradicionalnom postupku, dok je stajalište industrije da je moguća i proizvodnja po drugim metodama, odgovorilo je predlagačima ministarstvo poljoprivrede, dodavši da će dilemu o kajmaku trebati riješiti iduća vlada.
Što se tiče prava korištenja parfema javnih službenika i službenica, vlada je predlagačima navela da bi zabrana korištenja parfema bila “teško izvediva i neproporcionalna mjera”, ali da postoji mogućnost da građani kojima takvi mirisi smetaju ili su na njih alergični u nadležnim uredima i službama zatraže “posebnu obradu” kod službenika koji ne koriste jake parfeme i dezodoranse.

(Hina)

Tagovi: građani, parfemi, slovenija, uredi, zakoni,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE