Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Slovenska policija istražuje je li ministar kulture mobingirao službenika koji se ubio

Slovenska policija potvrdila da je po službenoj dužnosti pokrenula predkazneni postupak kojim provjerava navodni mobing

Objavljeno 22.01.2019
Tamara Lemajić

Slovenska policija u utorak je potvrdila da je po službenoj dužnosti pokrenula predkazneni postupak kojim provjerava navodni mobing u ministarstvu za kulturu koji je doveo do tragedije kad je zbog šikaniranja od strane ministra dugogodišnji zaposlenik tog  ministarstva počinio samoubojstvo.

“Temeljem medijskih napisa o šikaniranju službenika ministarstva za kulturu provjeravamo razloge za sumnju kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti. Budu li razlozi za sumnju potvrđeni, počet ćemo s predkaznenim postupkom i o tome obavještavati državno odvjetništvo”, rekla je ljubljanska policijska uprava u kratkom priopćenju.

Portali i alternativni mediji bliski oporbi objavili su prošlog tjedna informaciju prema kojoj se dugogodišnji službenik ministarstva Tomaž B., otac dvoje djece, ubio nakon višemjesečnog “maltretiranja, ponižavanja i mobinga” kojim su nad njim provodili ministar za kulturu Dejan Prešiček i njegov zamjenik Jan Škoberne, te da mainstream mediji i vladajuća koalicija skandal pokušavaju zataškati jer vodeća mjesta u tom ministarstvu drže koalicijski Socijaldemokrati (SD), bitni za opstanak vlade premijera Marjana Šareca.

U utorak je navode o problematičnim odnosima na ministarstvu za kulturu potvrdio u izjavi i sindikat zaposlenih u sektoru kulture “Glosa”, pozvavši premijera da intervenira i smijeni sadašnjeg ministra.
Vodeći slovenski mediji državi u utorak su objavili i pismo zaposlenih na ministarstvu u kojemu navode da od predsjednika vlade očekuju da odmah djeluje kako bi prestala praksa “bezdušnog iskorištavanja javnih službenika i sredstava u privatne svrhe pod krinkom službenih zaduženja”.

Portal “Požarreport” čiji je vlasnik i izdavač slobodni novinar Bojan Požar (među ostalim autor “neautorizirane biografije” Melanije Trump), tvrdi kako je iz više izvora među novinarima i u ministarstvu doznao da se dugodišnji službenik ministarstva prošlog tjedna psihički slomio nakon trajnog maltretiranja od strane ministra i njegovih suradnika koji su ga koristili kao privatnog vozača za članove njihovih obitelji, iako mu to nije bio posao, a uz ostalo ga pri tome maltretirali, ponižavali i prijetili mu.
Sindikat zaposlenih u kulturi Glosa uputio je pismo premijeru Šarecu pozivajući ga da se slučajevi “mučenja, šikaniranja i mobinga na radnom mjestu” istraže i raščiste, dodavši kako su šokirani samoubojstvom “na ministarstvu za (ne)kulturu”.

Kako popodne javljaju slovenski mediji, za sadašnjeg ministra kulture navodno postoje informacije da je i u ranijoj službi kao direktor ljubljanskog  Konzervatorija za glazbu i balet u Ljubljani bio od suradnika optuživan za mobing i prijetnje zaposlenima.
Premijer Šarec je zbog toga svog ministra kulture pismeno pozvao da se izjasni o optužbama i razjasni slučaj.

Ministar Dejan Prešiček izjavio je za Slovensku televiziju da je s premijerom već imao razgovor o spomenutom slučaju i da će o tome naknadno dati pismenu izjavu, no da se ne osjeća krivim za smrt zaposlenika ministarstva i da misli da nije napravio ništa što bi bilo uzrok tragedije.

(Hina)

Foto: PIxabay (Ilustracija)

Tagovi: mobing, samoubojstvo, slovenija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE