Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Slovenski parlament održao konstitutivnu sjednicu i izabrao privremenog predsjednika

Na prijedlog stranaka centra i ljevice koja se okupila oko mogućeg mandatara za sastav nove vlade Marjana Šarca za privremenog predsjednika parlamenta izabran je Matej Tonin

Objavljeno 23.06.2018
Alan Srčnik

Novi saziv slovenskog parlamenta, izabran na parlamentarnim izborima 3. lipnja, održao je u petak svoju konstitutivnu sjednicu na kojoj su potvrđeni mandati 90 zastupnika, a izabran je i privremeni predsjednik parlamenta.

Na prijedlog stranaka centra i ljevice koja se okupila oko mogućeg mandatara za sastav nove vlade Marjana Šarca za privremenog predsjednika parlamenta izabran je Matej Tonin, predsjednik demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI).
Za to je glasovalo 80 od 90 zastupnika, većina stranaka s obje strane političkog spektra, kako bi se izbjegla parlamentarna blokada do koje bi došlo ako predsjednik parlamenta ne bi bio izabran jer se Državni zbor ne bi mogao konačno konstituirati i ne bi se mogli nastaviti postupci za oblikovanje parlamentarne većine potrebne za dobivanje nove vlade.
Tonin je nakon izbora kazao da glasovanje koje ga je postavilo za privremenog predsjednika shvaća kao prvi korak u stabilizaciji slovenske političke scene nakon nedavnih izbora, da izbor ne shvaća kao prejudiciranje buduće koalicije i da se je s tog položaja nakon što se koalicijske veze ostvare spreman i povući.
Uoči konstitutivne sjednice predsjednik države Borut Pahor pozvao je sve parlamentarne starnke na suradnju i pregovore koji bi doveli do stvaranja nove vlade, ali je upozorio da se novu vlast može u najboljem slučaju očekivati krajem kolovoza.
Pahor je potvrdio da mandat za sastav vlade namjerava najprije ponuditi predsjedniku Slovenske demokratske stranke (SDS) Janezu Janši, relativnom pobjedniku izbora, ali da je u slučaju da se uvjerljivo oblikuje neka druga većina spreman mandat ponuditi drugom po broju osvojenih mjesta Listi Marjana Šarca (LMŠ).

(Hina)

Tagovi: slovenija, slovenski parlament,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE