Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Snage arapskog saveza osvojile zračnu luku u Hodajdi

Pobjeda saveza pod saudijskim vodstvom u njihovu prvom pokušaju da osvoje strateški dio dobro obranjenog grada mogla bi dovesti Hutije u najslabiju poziciju u trogodišnjem ratu

Objavljeno 16.06.2018
Alan Srčnik

Snage arapske alijanse u subotu su ušle u zračnu luku glavnog jemenskog lučkog grada Hodajde, rekla je jemenska vojska koju podržava koalicija, a to je najveća ofenziva  u koalicijskom ratu protiv hutijskog pokreta koji podržava Iran.

Pobjeda saveza pod saudijskim vodstvom u njihovu prvom pokušaju da osvoje strateški dio dobro obranjenog grada mogla bi dovesti Hutije u najslabiju poziciju u trogodišnjem ratu.

Poraz bi mogao također prekinuti opskrbne pravce do Sane, glavnoga grada pod kontrolom Hutija i možda ih prisiliti na pregovore dok u Jemenu traje najveća humanitarna kriza na svijetu.

“Vojne snage koje podržavaju snage otpora i arapskog saveza oslobodile su međunarodnu zračnu luku Hodajdu od stiska hutijske milicije”, napisao je u subotu na Twitteru ured za javnost jemenske vojske.

Borbe su povećale zabrinutost za humanitarnu situaciju u tom crvenomorskom gradu za oko 600.000 ljudi.

U subotu je u Sanu stigao izaslanik UN-a za Jemen Martin Griffiths na hitne razgovore o Hodajdi. Očekuje se da će predložiti Hutijima koji drže Sanu da prebace kontrolu nad Hodajdom na

posebni odbor UN-a kako bi se izbjegle nove krvave borbe s provladinim snagama.

 

(Hina)

Tagovi: arapski savez, jemen,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE