Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Sokol pozvao na jače financiranje zdravstva kohezijskim sredstvima

Hrvatski europarlamentarac podsjeća da u Europskoj uniji postoje znatne razlike među regijama po pitanju standarda pružanja zdravstvene zaštite

Objavljeno 15.10.2021
Ivona Amidžić

Hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol pozvao je u četvrtak na sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) Europskog parlamenta u Bruxellesu na jače financiranje zdravstva kohezijskim sredstvima u manje razvijenim područjima EU-a, pa tako i u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju ureda zastupnika.

„U Izvješću naglašavam važnost nastavka izgradnje sveobuhvatne zdravstvene infrastrukture i smanjenja postojećih nejednakosti u najvećoj mogućoj mjeri. Kohezijska politika može znatno doprinijeti izgradnji zdravstvene infrastrukture u svim dijelovima Unije, tako i u Hrvatskoj, a posebno u manje razvijenim regijama i područjima, da bi se diljem Europe stvorili otporni zdravstveni sustavi kojima se može odgovoriti na trenutačne i buduće izazove“, rekao je Sokol koji je na sjednici REGI-a predstavio nacrt svog izvješća “Kohezijska politika kao instrument za smanjenje nejednakosti u zdravstvu i povećanje preogranične zdravstvene suradnje”.

Hrvatski europarlamentarac podsjeća da u Europskoj uniji postoje znatne razlike među regijama po pitanju standarda pružanja zdravstvene zaštite.

„Naši građani u ruralnim područjima i na otocima često nailaze na prepreke pri jednakom pristupu zdravstvenoj skrbi, naročito u obliku osnovne zdravstvene infrastrukture te se na taj način ograničavaju njihove mogućnosti dobivanja potrebne skrbi. Građanima usluge moraju biti raspoložive i pravovremeno dostupne kako bi im se omogućio odgovarajući pristup zdravstvenoj skrbi koja im je prijeko potrebna“, poručio je Sokol.

U ruralnim, planinskim i udaljenim područjima živi gotovo 60 posto stanovništva EU-a, a ona čine 80 posto teritorija Unije. Zaostajanje tih regija za urbanim sredinama nije problem samo Hrvatske i zemalja istočne Europe, već takva situacija postoji i u najrazvijenijim članicama EU-a, podsjeća Sokol, koji smatra da je rješavanje tog problema strateški interes cijele Europe.

„U Izvješću pozivam na odvažne mjere kohezijske politike da bi se pokušao smanjiti nedostatak zdravstvenih djelatnika u ruralnim područjima i na otocima te da ih se motivira da ondje počnu ili nastave obavljati svoju djelatnost. Ključno je poboljšati radne uvjete zaposlenih u zdravstvu te bi se na taj način poticale strategije zadržavanja zdravstvenih radnika u manje razvijenim regijama, ruralnim područjima, kao i na otocima“, naglasio je Sokol

„Također, da bi se prevladale glavne prepreke koje postoje u pogledu jednakog pristupa zdravstvenoj skrbi u takvim područjima, u velikoj mjeri trebale bi se koristiti napredne tehnologije, kao što je e-zdravstvo, kao sastavni dio koncepta pametnih sela, s ciljem poboljšanja pristupa zdravstvenoj skrbi i povećanja učinkovitosti i kvalitete“, dodao je, navodi se u priopćenju ureda zastupnika.

 

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: eu, financiranje, novčana sredstva, sokol, zdravstvo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE