Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Sonja Čikotić: Projekta Slavonija i Baranja – nema!

Saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić upozorila je povodom sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na niz nelogičnosti kojima se „Projekt Slavonija“ medijski promovira

Objavljeno 22.07.2018
Alan Srčnik

Saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić upozorila je povodom sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na niz nelogičnosti kojima se „Projekt Slavonija“ medijski promovira, dok je činjenično stanje na terenu posve drugačije …

SONJA ČIKOTIĆ

– Ja bih bila najsretnija da tome nije tako, no „Projekt Slavonija“ postoji samo u teoriji, kad se okupi Savjet i šalju priopćenja medijima. Već više od nekoliko mjeseci na službenim stranicama ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za podatke o ovom projektu, no dalje nema ni aktivnosti ni programa ni mjera koje su osigurane samo za, primjerice, Slavonke i Slavonce – veli Čikotić.

– Ministar poljoprivrede na prošlom je sastanku Savjeta istaknuo da ce poljoprivrednicima, odnosno poduzetnicima, od travnja biti dostupni financijski instrumenti u vidu malih zajmova i kredita – sada je već srpanj, a oni koji su dobili mjere iz ruralnih područja teško nalaze sredstva da zatvore svoju investiciju – nastavlja Čikotić.

– Uz napomenu da ce po povoljnim uvjetima ti zajmovi biti dostupni samo onima koji su dobili i potporu iz ruralnog razvoja. Slavonci i dalje imaju za trećinu manje plaće nego građani u ostalim krajevima Hrvatske, izuzetno su niske. Gospodarski potencijali, šume, zemljišta, ne koriste se u dovoljnoj mjeri. Sve to skupa nije dovoljno za našu Slavoniju i Baranju.“ – izjavila je Sonja Čikotić.

Iako ovaj projekt postoji od 2016., Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, uz svu administrativnu silu birokratskog aparata, u 2018. godini angažira konzultante s ciljem utvrđivanja „razvojne dijagnoze“ za pojedina područja.

– Očito da za moje pitanje nemaju konzultanta, kad ne znaju odgovor na koje to natječaje se upravo poduzetnici iz ovog područja mogu javiti, a da su dostupni samo njima, i koji su to kriteriji kod ocjenjivanja da bi upravo oni dobili projekt i da bi se ulaganja dogodila baš u Slavoniji. Nego se tablice projekta Slavonija i Baranje pune onda kad netko ostvari financiranje. Istovremeno, u Slavoniji se prošle godine sufinanciralo 50 posto rate kredita, a upravo u Vinkovcima, gdje Vlada danas prodaje ovu bajku o projektu, sada se sufinancira 36%. Kako će mladi ostati ovdje?“ – upozorila je Sonja Čikotić.

Tagovi: čikotić, most nl, slavonija i baranja, sonja čikotić,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE