Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Sonja Čikotić: “Želim da Hrvatska konačno zauzme svoje mjesto punopravne članice – za stolom, a ne pored stola”

MOST-ova zastupnica odlučna u borbi za zemlju koja je toga vrijedna

Objavljeno 23.05.2019
Lucija Tokić

U vrijeme kada se čini gotovo nemogućim stati na rep vladajućoj garnituri, kada se još uvijek u Lijepoj Našoj gleda s određenom dozom otklona na žene u politici, upravo je MOST-ova zastupnica i kandidatkinja za izbore za Europski parlament Sonja Čikotić odlučila staviti veto na daljnje devastiranje, kako MOST-ovici ističu, zemlje koja je ‘borbe vrijedna’.

Veli Sonja Čikotić kako hrabro i odlučno raskrinkava sve što se građanima mučki pokušava podvaliti iza leđa. Svoju borbu odlučila je nastaviti u Bruxellesu.

“Plan mi je uz pomoć europskih politika i instrumenata vratiti dostojanstvo hrvatskim ljudima kojima se dnevno gazi po njihovim kompetencijama, vrijednostima, trudu i radu. U EP-u donosi se jako puno zakona koje se u Hrvatskoj samo usvoji u nacionalno zakonodavstvo i želim se pobrinuti za to da oni budu u interesu naših ljudi. Da programi zapošljavanju budu krojeni prema našim, a ne njemačkim i irskim potrebama. Da podignemo kvalitetu života i kupovnu moć građana, umjesto da se zabavljamo banalnim stvarima poput udjela šećera u uvoznim proizvodima koje si dobar dio građana ionako ne može priuštiti”, rekla je Čikotić.

“Želim da Hrvatska konačno zauzme svoje mjesto punopravne članice – za stolom, a ne pored stola. I da više ne skupljamo mrvice koje padnu sa stola velikima koji su sa svojim proizvodima ušli na naše tržište i uzeli sebi našu radnu snagu. Kao stručnjakinja za EU fondove tražit ću da nas se kompenzira kroz kohezijsku politiku EU kojoj je cilj smanjenje razlika u razvijenosti. Ako se za to već izdvaja veliki novac, onda on mora biti u većoj mjeri dostupan onima kojima je najpotrebniji, a to su zemlje poput Hrvatske koje gube mlade sposobne radnike i tako praktički ostaju bez budućnosti. Ne možemo uhvatiti korak s razvijenima bez kvalificiranih radnika i zato ću se u Europskom parlamentu zalagati za to da se kao kriterij pri dodjeli kohezijskih sredstava uzme i udio iseljenog stanovništva”, naglasila je Čikotić.

“Drugi važan projekt za mene je borba protiv energetskog siromaštva. Jako puno ljudi u našoj Slavoniji nema struju ni grijanje, a država troši milijune godišnje na jednokratne subvencije. Zašto te ljude, a naročito umirovljenike koji su na prosjačkom štapu, ne bismo pretvorili u proizvođače energije instalacijom solarnih panela na krovove kuća? Hrvatska uopće ne koristi potencijal solarne energije, a instalacijom takvih sustava iz EU fondova podigli bismo cijene nekretnina i osigurali besplatnu, čistu i sigurnu energiju onima koji si ju ne mogu priuštiti”, istaknula je Čikotić.

“Dosadašnji europarlamentarci nisu približili Europski parlament građanima, a ni Vlada se nije potrudila objasniti ljudima koje su nadležnosti EU, a koje nacionalnih vlasti. Svima odgovara informacijski mrak da mogu prebacivati odgovornost jedni na druge. Loše informirani građani ne mogu kvalitetno ispuniti svoju građansku dužnost na izborima i to velikim strankama odgovara jer tako mogu nastaviti prodavati maglu. Kad uđem u Europski parlament, redovito ću obilaziti sve krajeve Hrvatske, a naročito svoju Slavoniju u kojoj puno izazova možemo riješiti uz pomoć europskih instrumenata i hrvatske pameti. Samo treba volje, treba znanja i približiti se ljudima. Slavonsku stvarnost ne može se doživjeti iza zatamnjenih stakala luksuznih automobila kojima se vladajući dovezu s vremena na vrijeme. Tko se skriva od građana među stranačkim poslušnicima, a to rade i HDZ i SDP, ne može riješiti probleme koji muče običnog čovjeka”, zaključila je.

Foto: Sonja Čikotić (privatna arhiva)

Tagovi: eu izbori, izbori, most, sonja čikotić,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE