Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

SP Rusija: Ludnica u Cordobi, navijači plakali u Chicagu, euforija u Australiji

"Slavilo se i pjevalo dugo u noć. Već dugo nije bilo takvog slavlja u Chicagu, dečki su bili zaista super. Borili su se do zadnje sekunde, Englezi ne mogu doći k sebi" - Iva i Marko Lugarić koji već dugo žive u 'Windy Cityju'

Objavljeno 12.07.2018
Antonela Verković

Hrvatska je u euforiji nakon što su “Vatreni” prvi put u povijesti izborili plasman u finale svjetskog prvenstva pobijedivši u Moskvi Englesku 2-1. Međutim, ne slavi se samo u ‘Lijepoj našoj’. Ludovalo se i u Argentini, SAD, Australiji, Njemačkoj, Irskoj… Hrvatski navijači diljem svijeta ‘vatreno’ su proslavili ulazak Dalićevih trupa u finale World Cupa.

U Cordobi, drugom po veličini argentinskom gradu, hrvatski navijači su napravili karusel automobila kako bi proslavili ulazak u finale.

“Svi smo presretni i oduševljeni. Hrvatskoj pripada druga polovica našeg srca. Još ne možemo vjerovati da smo ušli u finale,” kazao je za Hinu argentinski novinar hrvatskih korijena korijena Federico Jelic.

U Cordobi živi oko 1000 Hrvata, a okupljaju se u Hogar Croata (Hrvatskom domu) gdje su i gledali sve utakmice, a nakon pobjede protiv ‘Gordog Albiona’ ‘feštalo’ se na Nunez avenue. “Vatrene” je bodrio i počasni konzul u Cordobi Nikola Nakić naoružan hrvatskim rekvizitima.

Čak je i argentinska televizija objavila prilog o slavlju “La Cordoba Croata”.

“Argentinci su se radovali zajedno s nama. Znate, koliko u Argentini vole Engleze, ha ha,” kazao je Jelic dodavši: “Prije 20 godina Francuzi su nas zaustavili na putu do naslova, ovoga puta neće.”

Jelic je bio u Rusiji na utakmici Argentina – Hrvatska dodavši kako je to za njega bio poseban trenutak.

“Bila je to za mene posebna utakmica jer su igrale dvije moje domovine, radovao sam se i tugovao u istom trenutku” kazao je.

Ludo je bilo i u Chicagu. Utakmica se pratila u Hrvatskom kulturnom centru. U dvoranu se natiskalo oko 500-600 ljudi. Došli su i novinari ABC7, Chiacgo Tribune i CBS channel 2. Ispred centra se pojavila i policija, a no slavlje je prošlo bez ikakvih incidenata.

“Slavilo se i pjevalo dugo u noć. Već dugo nije bilo takvog slavlja u Chicagu, dečki su bili zaista super. Borili su se do zadnje sekunde, Englezi ne mogu doći k sebi,” kazali su nam Iva i Marko Lugarić koji već godinama žive u ‘Windy Cityju”.

“Čak i Amerikanci kada shvate da smo Hrvati kažu da igramo sjajno, jedino se Englezi mršte.” U New Yorku je gledanje utakmice bilo organizirano u Hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda.

Na nogama je bila i Australija. Hrvatski centri diljem zemlje su organizirali gledanje utakmice, a gledalo se i po restoranim i kafićima koji su radili cijelu noć.

“Sve je počelo u četiri ujutro,” pa će danas biti mnogo pospanih na poslu, ha, ha,” kazao je Mato Škoro koji je rođen u Sydneyju, no već godinama živi u Canberri.

“Jako sam sretan, premda sam rođen u Australiji moja krv je hrvatska i izuzetno sam ponosan na svoje porijeklo,” kazao je Škoro dodavši: “Nikada nisam vidio toliko sreće u hrvatskoj zajednici kao za vrijeme svjetskog prvenstva.”

Dodao je kako u “Down Under” vole sve hrvatske igrače, no najpopularniji je Luka Modrić. Za Matu, koji je bivši vratar momčadi Canberra Deakin, ipak nema dvojbe.

“Za mene je broj jedan izbornik Dalić jer je iz Livna gdje su se rodili moji roditelji, haha,” kazao je Škoro.

U Melbournu su radnici na jednom od nebodera na vrh izvjesili hrvatsku zastavu, a na ogradu hrvatskog veleposlanstva u Canberri je izvješena velika zastava s kvadratićima.

(Hina)

Tagovi: Amerika, hrvatska nogometna reprezentacija, sp18,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE