Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Španjolska nema problema s Italijom ni s Francuskom zbog izbjeglica

"To nije problem Španjolske s Italijom ili Španjolske s Francuskom, to je problem Španjolske s njom samom", izjavila je Carmen Calvo

Objavljeno 15.06.2018
Alan Srčnik

Španjolska vlada, koja će primiti 629 migranata koje spasio brod Aquarius, nema problema s Italijom i Francuskom, čiji su se odnosi naglo pogoršali zbog te afere, ustvrdila je potpredsjednica španjolske vlade.

“To nije problem Španjolske s Italijom ili Španjolske s Francuskom, to je problem Španjolske s njom samom”, izjavila je Carmen Calvo na konferenciji za novinare u Valenciji, u koju brod nevladine organizacije SOS Mediteran treba stići sljedećih dana.

“Postupili smo sukladno našem ustavu u pogledu poštivanja međunarodnih sporazuma i jer smo članica Europe”, odgovorila je novinaru koji je pitao je li Španjolska spremna prihvatiti stotine migranata.

“Rješenje problema ne leži u našim međusobnim svađama i prebacivanju odgovornosti na druge”, rekao je sa svoje strane španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell za France 24 i RFI.

Prihvaćanjem migranata s Aqauriusa “španjolska vlada je željela učiniti političku gestu i prisiliti Europu da jednom zauvijek zauzme zajedničku politiku prema zajedničkom problemu”, rekao je. “Ukoliko nemamo zajedničko stajalište u pogledu zajedničkih granica, schengenski sustav će se raspasti”, upozorio je Borrell.

Italija, koju vodi nova vlada u kojoj je i ekstremna desnica, odbila je prihvatiti migrante koje je na Mediteranu spasio brod Aquarius, a njezin ministar unutarnjih poslova uzviknuo je “pobjeda”, kada je Španjolska u ponedjeljak objavila da će ih ona prihvatiti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kritizirao je talijansko ponašanje, no bez obzira na jake diplomatske napetosti između Italije i Francuske u pogledu migranata, talijanski šef vlade Giuseppe Conte odlazi u petak u Pariz na susret s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Francuska je u utorak nazvala novu talijansku vladu neodgovornom i ciničnom, nakon što je Rim odbio primiti više od 600 migranata s Aquariusa.

Obraćajući se novinarima nakon sjednice vlade, njezin je glasnogovornik Benjamin Grivaux rekao da je predsjednik Emmanuel Macron upozorio da zemlja čija je obala najbliža po pomorskom zakonu snosi odgovornost za migrante.

(Hina)

Tagovi: francuska, imigranti, italija, španjolska,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE