Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Split: “Za dlaku” izbjegnuta šteta – Uhićeni Bugari koji su postavljali “skimmere” na bankomate

Nasreću, Bugari su otkriveni prije nego što su s bankomata uspjeli podići svoj "plijen"

Objavljeno 10.10.2018
Josipa Maksimović

U Splitu su, zahvaljujući dojavi građanina, uhićeni Bugari za koje je policija utvrdila da su postavili četiri “skimmera” (uređaja za ilegalno snimanje magnetnog zapisa platnih kartica) na bankomate u užem dijelu gradskog središta.

Nasreću, otkriveni su prije no što su uspjeli podići novac građana.

Iz splitske policije, u srijedu su izvijestili na izvanrednoj konferenciji za novinare da su 44-godišnji i 47-godišnji Bugar nakon kriminalističkog istraživanja kazneno prijavljeni zbog zlouporabe naprave.

Otkriveni su nakon što je jedan građanin na bankomatu pokušao podignuti novac i tom prilikom primijetio čudna “usta” (dio u koji ulazi bankovna kartica) postavljena na bankomat, pa je odmah alarmirao policiju. Sve se to događalo u ponedjeljak oko podneva, kada je policija na četiri bankomata pronašla uređaje za snimanje podataka s platnih kartica.

Obilaskom užeg centra grada i mjesta na kojima se nalaze bankomati policajci su zatekli jednu osobu za koju je kasnije utvrđeno da se radi o 44-godišnjem državljaninu Bugarske, kod kojega su pronađena tri uređaja za skeniranje. Uhićen je, a naknadno je pronađen i njegov 47-godišnji sunarodnjak kod kojeg je pronađen jedan “skimmer”.

Pretragom stana kojeg su koristili te vozila policija je pronašla još osam kompleta opreme za tzv. “skimming”. U njima su bili kabeli s USB i mikro utičnicom, punjači za mobitele, kartica, odvijači za preciznu mehaniku, čitači za mikro SD kartice, prijenosno računalo, hard disk, čitač magnetnog zapisa s kartica, lažna maska otvora za potvrdu bankomata s ugrađenom kamerom za snimanje tipkovnice, lažne maske za snimanje tipkovnice te drugi uređaji i oprema.

Načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić kazao je kako su se ta kaznena djela činila ili planirala činiti na širem području Hrvatske, te je najavio kako će policija i dalje raditi na slučaju kako bi utvrdila mogu li se uhićeni Bugari dovesti u vezu s istim kaznenim djelima počinjenima na drugim lokacijama u državi.

“Građanima još jednom želimo skrenuti pozornost da obrate pažnju prilikom korištenja bankomata, te da u slučaju uočavanja sumnjivih dijelova ili naprava o tome bez odgode obavijeste policiju. Policijski službenici će izaći na mjesto događaja i obaviti potrebne provjere. Ako utvrde da su na bankomatu postavljeni naprijed opisani uređaji, poduzet će daljnje radnje u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja te zaštite imovine građana”, poručio je Marendić.
(Hina)

Tagovi: bankomat, Bugari, novac, skimmer, split,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE