Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Srbija otvorila dva nova poglavlja u pregovorima s EU-om

Joksimović je poručila kako je "jasno da je Srbija u potpunosti posvećena europskim integracijama", prenose beogradski eletronički mediji iz Luxembourga.

Objavljeno 26.06.2018
Alan Srčnik

Na međuvladinoj konferenciji u Luxembourgu Srbija je u ponedjeljak otvorila dva nova pregovaračka poglavlja s EU-um 33  o financijskim i proračunskim odredbama i 13 o ribarstvu, što je ukupno 14 od početka pregovora o članstvu Uniji.

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn poručio je tom prigodom kako je za otvaranje daljih poglavlja važno da bude “opipljivog napretka u vladavini prava i procesu normalizacije s Kosovom”, izvjestili su beogradski elektronički mediji iz Luxembourga.

Ocijenivši otvorena poglavlja “veoma važnim i konkretnim”, srbijanska ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović na zajedničkoj tiskovnoj konfrenciji s Hahnom upozorila je na pogodnosti koje Srbija dobija.

“Poglavlje 33 omogućit će nam da u budućnosti na zajednički način sudjelujemo u zajedničkom proračunu EU”, rekla je Joksimović, naglasivši kako Srbija radi i na “jačanju administrativnih kapaciteta kako bi mogla biti funkcionalan član EU”.

Joksimović je poručila kako je “jasno da je Srbija u potpunosti posvećena europskim integracijama”, prenose beogradski eletronički mediji iz Luxembourga.

“Jasno je kako, unatoč teškoćama i u EU i u regiji, pokazujemo da želimo nadići teret prošlosti i da smo povećeni boljoj budućnosti građana i članstvu u EU”, rekla je Joksimović, ocijenivši kako “svaki mali korak vodi do velikog cilja”, te da Srbija zato “svako poglavlje gleda kao važno”.

Srbija je, uz danas otvorena dva poglavlja, otvorila ukupno 14 u pretpristupnim pregovorima, a privremeno zatvorila dva.

(Hina)

Tagovi: eu, poglavlja, srbija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE