Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Srebrnjak, Belupo i Podravka u projektu za smanjenje prekomjerne težine

Prekomjerna tjelesna masa i debljina globalni su javnozdravstveni problemi i rizični su čimbenici za nastanak kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, nekih vrsta karcinoma i astme

Objavljeno 29.04.2021
Ivona Amidžić

Dječja bolnica Srebrnjak, Belupo i Podravka u zajedničkom znanstveno-istraživačkom projektu razvijat će personalizirani koncept za redukciju prekomjerne i održavanje zdrave tjelesne mase u liječenju kroničnih bolesti djece i odraslih, a vrijednost projekta je 9 milijuna kuna.

Dio od 6,8 milijuna kuna sufinancirat će se bespovratnim EU-ovim sredstvima, a novac će biti uložen u kliničku studiju, istraživanje i razvoj novih proizvoda, patentnu zaštitu te zapošljavanje novih stručnjaka, priopćeno je u utorak iz Belupa.

Prekomjerna tjelesna masa i debljina globalni su javnozdravstveni problemi i rizični su čimbenici za nastanak kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, nekih vrsta karcinoma i astme.

Također je rizični čimbenik za razvoj komplikacija kod covida-19, što uključuje potrebu za hospitalizacijom, intenzivnom njegom i mehaničkom ventilacijom, ali i smrtne ishode bolesti.

U Hrvatskoj 57,4 posto starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, od čega debljinu ima 18,7 posto stanovnika. Alarmantno stanje je upravo u mediteranskim zemljama, gdje se zdrava prehrana sve manje konzumira, posebice među djecom.

Prekomjernu težinu i debljinu ima i 34,9 posto djece, od čega debljinu ima njih 14 posto – 17,2 posto dječaka i 10,7 posto djevojčica. Zabrinjava podatak da se u 12 godina udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom povećao za gotovo 15 posto.

Multidisciplinarni znanstveno-industrijski tim stručnjaka pod vodstvom Mirjane Turkalj iz Dječje Bolnice Srebrnjak, Lenkice Penava iz Belupa i Katarine Pentek iz Podravke umrežit će znanja iz područja medicine, nutricionizma, farmacije i prehrambene tehnologije te će u tri godine provedbe projekta razviti klinički dokazan i zdravstveno siguran koncept redukcije prekomjerne i održavanja zdrave tjelesne mase kod djece i odraslih.

Cilj je kroz suradnju kliničkih i temeljnih istraživača, nutricionista i poslovnog sektora razviti novi dijagnostički i terapeutski pristup smanjenju prekomjerne tjelesne mase, koji će uključivati provođenje kliničke studije, razvoj inovativnih proizvoda za obroke pri redukcijskoj dijeti, te razvoj personalizirane podrške pacijentima i korisnicima, kaže ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Ivo Dumić-Čule.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: debljina, eu projekt, prekomjerna težina, pretilost, projekt,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE