Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Srp i čekić na Pavelićevom grobu

U Madridu išarane grobnice ustaškog poglavnika Ante Pavelića i njegove obitelji

Objavljeno 05.03.2019
Lucija Tokić

Nepoznata osoba ili više njih išarala je crvenom bojom grobnice ustaškog poglavnika Ante Pavelića i njegove obitelji u Madridu crtajući po njima komunističke simbole, izvijestio je u utorak Odbor koji brine o ostavštini obitelji čelnika nekadašnje ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Odbor, čiji se članovi nalaze u Njemačkoj, poslao je hrvatskom magazinu Fenix fotografiju na kojoj se vide grobovi Pavelića, njegove supruge Mare, sina Velimira i kćeri Višnje oskrnavljeni grafitima ispisanima na ćirilici te komunističkim simbolima srpa i čekića. Na nekoliko mjesta na ćirilici je ispisana i skraćenica SKOJ, koja znači Savez komunističke omladine Jugoslavije. Križ iznad dvaju grobnih mjesta je također oskrnavljen i prekrižen crvenom bojom, te ispod njega nacrtana komunistička zvijezda petokraka, srp i čekić te natpis SKOJ.

“Ne možemo vam ništa reći o grobnici Pavelićevih. Obratite se obitelji oko toga”, rekla je osoba iz ureda groblja San Isidro u telefonskom razgovoru za Hinu. Odbila je odgovoriti kada se dogodio incident te imaju li saznanja o počiniteljima.

Groblje se svaki dan otvara za posjete u 9 sati, a zatvara u 15 sati.

Grobnice su išarane u nedjelju, a članovi Odbora su to saznali u utorak, kažu u Fenixu. Glasnogovornik španjolske policije u Madridu rekao je u utorak popodne kako nisu zaprimili prijavu i tužbu protiv nepoznatih počinitelja.

“O tom činu zasad nemamo saznanja”, izjavio je glasnogovornik policije. Odbor koji brine o ostavštini obitelji Pavelić mogao bi slučaj prijaviti policiji, rekao je novinar Fenixa koji je bio u kontaktu s članovima Odbora.

Obzirom da se radi o privatnom madridskom groblju Odbor je uputio prosvjedno pismo vlasnicima groblja te zatražio saniranje oštećenja čišćenjem grobnice i uklanjanjem komunističkih simbola.

Ante Pavelić bio je čelnik ustaške tvorevine NDH od 1941. do 1945., nastale nakon sloma Kraljevine Jugoslavije kao dio osovinskog poretka nacističke Njemačke i fašističke Italije. Nastala uz pristanak okupatora i njihovih totalitarističkih režima, NDH nije bila međunarodno priznata izvan okvira ratom uvjetovane talijanske i njemačke sfere utjecaja, a odrekla se primorskih dijelova zemlje koji su potpali pod fašističku Italiju, dok su Međimurje i Baranja pripojeni Mađarskoj. U njoj je vladao represivni režim te su bile zabranjene sve političke stranke osim ustaškog pokreta. Vladali su rasni zakoni te su proganjani Srbi, Židovi i Romi, a žestoko su progonjeni i svi protivnici režima, pogotovo komunisti.

Po završetku 2. svjetskog rata i uspostavi Jugoslavije Pavelić je pobjegao u Argentinu, gdje je preživio atentat. Preselio se zatim u Madrid gdje je umro 1959. godine te je pokopan u obiteljskoj grobnici na groblju San Isidro na jugu grada.

(Hina)

foto: Fenix

Tagovi: Ante Pavelić, čekić, ćirilica, grob, madrid, poglavnik, španjolska, srp, ustaše,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE