Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

State Department uveo sankcije bivšem predsjedatelju Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću

U priopćenju ureda glasnogovornika State Departmenta stoji kako je Špiriću te njegovoj supruzi Nadi, sinu Aleksandru koji je zaposlen u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA) te kćeri Jovani zabranjen ulazak u SAD

Objavljeno 11.09.2018
Alan Srčnik

Američka vlada nametnula je sankcije Nikoli Špiriću, bivšem predsjedatelju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i sadašnjem zastupniku u Zastupničkom domu parlamenta BiH nakon što je prikupila dokaze da je umiješan u “ozbiljnu korupciju” a kaznene mjere iz istih razloga uvedene su i protiv članova njegove uže obitelji, potvrđeno je u ponedjeljak iz State Departmenta.

U priopćenju ureda glasnogovornika State Departmenta stoji kako je Špiriću te njegovoj supruzi Nadi, sinu Aleksandru koji je zaposlen u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA) te kćeri Jovani zabranjen ulazak u SAD.

“Špirić je bio umiješan i ostvario je dobit od korupcije u javnom sektoru, uključujući pribavljanje koristi u zamjenu za uplitanje u javne procese tijekom mandata zastupnika u Zastupničkom domu u parlamentu Bosne i Hercegovine”, stoji u priopćenju State Departmenta.

Špirić je jedan od najbližih suradnika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i u parlament je izabran na listi Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) a kandidat je te stranke i na izborima zakazanim za 7. listopada.

Odluku o sankcioniranju Nikole Špirića donio je američki državni tajnik Mike Pompeo temeljem ovlasti koje ima po članku 7031 (c) pravilnika State Departmenta koji propisuje mogućnost izricanja ovakvih mjera dužnosnicima drugih država “Umiješanih u značajnu korupciju ili kršenje ljudskih prava”.

Državnom tajniku dane su ovlasti da takvim osobama i članovima njihove obitelji izrekne zabranu ulaska u SAD.

Nakon objave ove informacije Špirić je lokalnim medijima u BiH kazao kako je time potpuno zatečen te kako ne zna što mu se stavlja na teret.

“Dok ne pročitam odluku nemam komentara”, kazao je Špirić koji se na ovaj način pridružio svom stranačkom šefu Dodiku koji je na “crnoj listi” američkog ministarstva financija već dvije godine nakon što je proglašen osobom koja predstavlja prijetnju provedbi Daytonskog sporazuma.

 

(Hina)

Tagovi: bih, nikola špirić, sad, sankcije,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE