Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Što u Japanu imaju protiv žena!? Snižavali im bodove na prijemnim ispitima…

Diskriminacije između spolova trebalo se ostaviti još odavno, ali čini se da u Japanu to još nije slučaj... Muškarcima su povećavali bodove, a ženama smanjivali bez opravdanog razloga...

Objavljeno 07.08.2018
Antonela Verković

Neravnopravnost spolova u Japanu ne prestaje! Žene su navele kako se i dalje suočavaju s preprekama pri zapošljavanju i poteškoćama pri povratku na posao nakon poroda.  Također, utvrđeno je kako se rezultatima žena manipuliralo najmanje deset godina unatrag.

Izvještaji o incidentu pojavili su se početkom kolovoza te su pokrenuli nezadovoljstvo u Japanu i potaknuli žene da na društvenim mrežama iznesu vlastita iskustva diskriminacije s hashtagom “It’s okay to be angry about sexism”.

Japanski medicinski fakultet namjerno je godinama ženama snižavao rezultate prijemnih ispita, stoji u utorak objavljenom priopćenju istražnog povjerenstva koje je slučaj nazvalo “teškom diskriminacijom”.

Premijer Shinzo Abe je kao prioritet svoje vlade odredio stvaranje društva u kojem će “žene moći blistati”, no čini se da u praksi to nije tako.

Prepravke u rezultatima prijemnih ispita na medicinskom fakultetu uočene su ovog proljeća u jednoj internoj istrazi, što je izazvalo prosvjede i ljutnju javnosti, a potom i pokretanje šire neovisne istrage.

Odvjetnici koji su istraživali optužbe za podmićivanje prilikom upisa sina visokog dužnosnika u ministarstvu obrazovanja kazali su kako su njegovi i rezultati drugih muških kandidata “nepošteno” povećani.

Zaključili su kako se rezultatima manipuliralo tako što je muškim pristupnicima davano više bodova nego ženskim, kako bi se smanjio broj primljenih ženskih kandidata.

Istraga je pokazala kako su rezultati muškaraca, uključujući i one koji su se prijemom pristupali više puta ponovno pojavili nakon što nisu položili ispit jednom ili dvaput, povećani za određen broj bodova. Ženama nisu.

Diskriminacija žena na prijemnim ispitima je “apsolutno neprihvatljiva”, rekao je novinarima prošli tjedan ministar obrazovanja Yoshimasa Hayashi.

Japanke spavaju najmanje na svijetu

Neke Japanke su se osvrnule i na potencijalne posljedice diskriminacije vidljive u rapidnom starenju društva.

“Imam 29 godina i vjerojatno se nikad neću vjenčati”, napisala je jedna korisnica.

– Žene se sažaljeva ako su neoženjene, ali Japanke koje su braku, zaposlene su i imaju djecu spavaju najmanje na svijetu. Kada čujem da su i naše vještine omalovažavaju, tresem se od bijesa –

Druga je napisala kako se upisala na najbolji fakultet u Japanu iako su joj i roditelji govorili da tamo ne pripada, a poslije su na razgovorima za posao uvjeravali kako bi odmah dobila radno mjesto, samo da je muško.

(Hina)

Tagovi: diskriminacija žena, japan, medicinski fakultet,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE